Let op: de workshop zal in het Engels gegeven worden, maar de leerlingen kunnen wel vragen stellen in het Nederlands en indien er iets niet duidelijk is, kan er ook vertaald worden.

Workshop
De workshop start met een introductie van de unieke eigenschappen van materialen op de nanoschaal, waar kwantum effecten een rol spelen en vorm en grootte van het materiaal bepalen welke kleuren van licht deze materialen gaan absorberen of uitzenden. Daarna zullen we specifiek ingaan op het onderzoek naar koolstof nanobuizen. Koolstof nanobuizen zijn, zoals hun naam het zegt, buisjes met een diameter op de nanoschaal en volledig opgebouwd uit koolstof atomen. Deze unieke materialen hebben heel wat toepassingen in de nano-elektronica, nano-fotonica en ultraselectieve zuivering van water, die we zullen uitleggen aan de hand van voorbeelden.

Wat doen de leerlingen?
De leerlingen volgen de workshop die bestaat uit korte presentaties door verschillende onderzoekers. Hierbij worden de belangrijkste doorbraken uitgelegd, en worden ook alle experimentele optische technieken die we in het labo gebruiken gedemonstreerd. We sluiten af met een rondleiding door onze optische laboratoria, waar de onderzoekers nanobuisjes kunnen bekijken in een lichtmicroscoop, of trillingen van de buisjes op de nanoschaal kunnen detecteren.

Tijdsindeling activiteit
2,5 uur doorlopend.

Benodigde voorbereiding door leerkracht?
Geen voorbereiding nodig.

Wat kan de leerkracht doen met de kennis van het experiment in de les?
De workshop kan als inleiding dienen om interactie van licht met materialen te gaan bekijken (is licht een deeltje of een golf, oorsprong van kleuren van materialen door absorptie en fluorescentie spectroscopie en kan ook gebruikt worden als een introductie tot de kwantummechanica, die een grote rol speelt in nanomaterialen. Daarnaast is ook de nanotechnologie een weer ‘hot’ topic, maar naast de naamgeving (wat is nano?) zullen de leerlingen ook de kans krijgen om te zien waarom er zo een hype is rond nanotechnologie.

Praktisch

Begeleiders van de Universiteit Antwerpen
Aina Fito Parera, Marina Avramenko, Dmitry Levshov, Miguel Angel Lopez Carrillo 

Gelieve voor vragen rechtstreeks contact op te nemen met studiostem@uantwerpen.be