Beroepeninfo voor bachelor- en masterstudenten 2022

Wanneer: dinsdag 26 april om 18:30-21:00u

Waar: op Campus Drie Eiken, gebouw R

-        18:00u Ontvangst van de alumni-informanten (met broodje en drankje) op decanaat, gebouw S, 1ste verdieping

-        18:30u Ontvangst van de studenten, gebouw R, 1ste verdieping

-        18:45u Welkom, aula R 4

-        18:50u Het PhD traject door Bruno Hoste, Antwerp Doctoral School

-        19:10u Korte voorstelling alumni

-        19:40u Ronde tafelgesprekken, leslokalen R102 / R104 / R106 / R108, met een drankje

-        21:00u Einde

Inschrijven voor deze activiteit gebeurt via de de studentenvereniging Biomedica

Info over de alumni-informanten: zie hieronder.


Annelies Heylen - alumna 2020

Ma Neurowetenschappen

PhD student – UAntwerpen FFBD NEU

Hallo, ik ben Annelies Heylen, doctoraatstudente aan de onderzoeksgroep Neurochemie en Gedrag hier aan de universiteit, waar ik sinds 2021 aan de slag ben. Ik ben al lang gefascineerd door hoe het brein werkt. Voor mij was de keuze om in 2015 biomedische en de master in neurowetenschappen te gaan studeren, niet iets waar ik lang om heb moeten twijfelen (wat niet betekent dat het gemakkelijk was en ik een vlekkeloos parcours heb afgelegd)! Mijn grootste interesse ligt bij de biologische basis van gedrag, denken, geheugen, en ik heb het geluk gehad om mijn thesis bij de bovengenoemde onderzoeksgroep te kunnen doen, waarbij de studie naar gedrags- en neurochemische veranderingen in dementie centraal staat.

Vervolgens heb ik ook het geluk gehad hier te kunnen blijven en aan een doctoraat te beginnen. Nu onderzoek ik voornamelijk veranderingen in gedrag, denkprocessen en neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en adrenaline, binnen het verloop van dementie en tussen verschillende vormen van dementie (bv. de ziekte van Alzheimer, Lewy body dementie, frontotemporale dementie, amyotrofe laterale sclerose of ALS, Down syndroom met Alzheimer pathologie etc.). Enerzijds onderzoeken we of deze neurobiologische veranderingen gecorreleerd zijn aan elkaar, anderzijds hopen we ook te zien dat bepaalde veranderingen specifiek zijn voor een bepaalde vorm van dementie. Zo zouden we deze verschillen eventueel kunnen gebruiken als aanvullende biomarkers om vroeger een accuratere diagnose te kunnen stellen en de patiëntenzorg beter op punt te kunnen stellen. Zo, dat was het in een notendop, tot snel!

Nick de Vrij - alumnus 2020

Ma Moleculaire en cellulaire biomedische wetenschappen

PhD student - UAntwerpen / ITG

Sinds mijn afstuderen in 2020 ben ik aan mijn doctoraat begonnen binnen twee onderzoeksgroepen – De Klinische Immunologie groep van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en het ADReM Data Lab van de UAntwerpen. Hier had ik een beurs van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek voor binnen gehaald, maar dat betekende dat ik pas in november 2020 kon beginnen aan mijn PhD terwijl ik al in juli was afgestudeerd. Aangezien ik niet wilde stilzitten, heb ik van juli tot oktober ook nog gewerkt bij het toenmalige Histogenex (Nu CellCarta) als bioinformaticus. Daarnaast heb ik tijdens mijn 1e masterjaar ook nog gewerkt als jobstudent Recruiter bij Oxford Global Resources (toen nog Lab Support, met zusterbedrijf Valesta), wat een goed inzicht kon bieden in jobmogelijkheden binnen de life sciences sector.

Binnen mijn huidige positie doe ik onderzoek naar de menselijke T cel immuniteit tegen de eukaryote parasiet Leishmania. Hierin focusen we op het gehele proces van antigen presentatie door antigen-presenterende cellen en antigen recognitie door T cellen, om zo een breed inzicht te verkrijgen in antigen - Major Histocompatibility Complex - T cel receptor interacties tijdens Leishmania infectie. Dit doen we door een divers scala aan lab technieken, zoals single-cell sequencing, massa spectometrie, en flow cytometry, te koppelen aan bioinformatica methodes. Wij werken dan ook enkel met menselijke stalen, en niet met celculturen en proefdieren.

Hannah Zaryouh - alumna 2019

Ma Moleculaire en cellulaire biomedische wetenschappen

PhD student – UAntwerpen FGGW CORE

Ik ben doctoraatsstudent aan het Centrum voor Oncologisch Onderzoek (CORE) aan de Universiteit Antwerpen. Ik ben afgestudeerd in 2019 als Master in de Moleculaire en Cellulaire Biomedische Wetenschappen. Tijdens mijn masterthesis ben ik op zoek gegaan naar een plek waar ik wou doctoreren en heb ik ook het PhD traject van de UAntwerpen gevolgd om een beurs aan te vragen bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. Uiteindelijk heb ik een beurs gehaald bij Kom op Tegen Kanker.

Ik doe momenteel onderzoek naar resistentie tegen de doelgerichte therapie, cetuximab die gebruikt wordt bij de behandeling van hoofd-halskankerpatiënten met als doel het ontwikkelen van nieuwe combinatietherapieën die in staat zijn deze therapieresistentie te overwinnen. Ik gebruik hiervoor 2D en 3D gecultiveerde cellijnen, xenograft muismodellen en 3D gecultiveerde organoïden afkomstig van hoofd-halskankerpatiënten. Voor dit laatste staan we dan ook in nauw contact met de neus-keel-oor chirurgen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Mijn hoofdtaak is het uitvoeren van laboratoriumonderzoek gebruik makend van verschillende technieken, zoals flowcytometrie, fosforylatie-assays, live cell imaging, immuunhistochemie, ELISA, real-time opvolging van celdood en celoverleving, …

Daarnaast begeleid ik ook studenten, woon ik relevante (internationale) conferenties bij, geef ik presentaties en publiceer wetenschappelijke artikels in peer-reviewed tijdschriften. Tijdens een doctoraat verdiep je je niet enkel in het onderzoek, maar scherp je dus ook andere vaardigheden aan, zoals communicatie- en presentatievaardigheden, projectmanagement, leiderschap en teamwerk. Een boeiende, gevarieerde job waarbij je je zeker niet zal vervelen!

Mathias Hanooke - alumnus 2018

Ma Klinisch Wetenschappelijk Onderzoek

Clinical Research Associate (SGS)

In 2018 ben ik afgestudeerd na een master Klinisch Wetenschappelijk Onderzoek. Tijdens mijn laatste masterjaar, deed ik mijn masterthesis en tevens een stage bij IQVIA, een Clinical Research Organisatie die klinische studies uitvoert voor verschillende farmaceutische bedrijven (hierna sponsors genoemd). Mijn masterthesis ging over het verbeteren van interne processen binnen IQVIA en hoe het bedrijf verder moet evolueren en zich profileren in de industrie. 

 Na het afstuderen in 2018, heb ik een jobaanbod van SGS (ook een Clinical Research Organisatie) geaccepteerd om als Clinical Data Manager aan de slag te gaan. In deze functie moest ik voornamelijk data dat gegenereerd wordt uit klinische studies verwerken. ‘Data verwerken’ betekent hier het nakijken van de correctheid van de gerapporteerde data (bijvoorbeeld: zijn bloedwaarden correct opgenomen door site personeel, heeft een arts alle waarden juist beoordeeld als normaal of abnormaal, zijn alle bijwerkingen van een product juist gerapporteerd, …). 

 Sinds Jun/2020 ben ik binnen SGS van functie veranderd naar CRA (Clinical Research Associate). In deze functie ben ik verantwoordelijk voor het selecteren/kwalificeren van sites (evalueren of een site kan meedoen aan een studie), initiëren van studies, monitoring van sites, en het afsluiten van sites na afloop van een studie. Ik sta voornamelijk in contact met site personeel (artsen, verpleegkundigen, studiecoördinatoren), data-management, sponsors, en labo’s. Dit betekent ook dat CRAs vaak, ong. 2-3 dagen per week, op site bezoek zijn (in België of in het buitenland), en de rest van de week vanuit een vaste werkplek (kantoor of thuis) werken.

Jolien De Keulenaer - alumna 2017

Ma Moleculaire en cellulaire biomedische wetenschappen

Sales specialist – Roche Diagnostics Belgium

Na afgestudeerd te zijn in 2017, ben ik bij Roche Diagnostics Belgium begonnen als Sales Specialist. Het eerste jaar specialiseerde ik me binnen pathologie, vanaf 2019 tot heden binnen de klinische biologie. 

Mijn voornaamste taak is de schakel tussen het bedrijf en de klanten (ziekenhuis labo's, CRO's en privé labo's) te zijn. Ik ben voornamelijk op de baan, en ben altijd bezig met klanten: strategische projecten, nieuwe installaties, contracten onderhandelen, problemen opvolgen, follow-up, ... 

Het mooie aan mijn functie is het feit dat ik samen met klanten iets creëer en het een enorme toegevoegde waarde heeft voor de patiënt/studie. 

Vat de term "sales" dus zeker niet fout op, mijn functie weinig weg heeft van een gladde verkoper, ik ben eerder een partner voor mijn klanten.

Annelies Lamoen - alumna 2017

Ma Klinisch wetenschappelijk onderzoek

Innovation Performance Specialist - Ayming

Na mijn afstuderen in 2017 als master Biomedische wetenschappen, klinisch wetenschappelijk onderzoek, ben ik aan de slag gegaan bij Oxford Global resources (vroeger Valesta) als CTA (Clinical Trial Assistant). Ik werd tewerkgesteld bij Novartis in Vilvoorde en was verantwoordelijk voor de administratieve ondersteuning van de klinische studies: samenstellen pakketten voor ethische commissie, Trial Master File, organiseren en onderhouden van trackers en tools,…

In 2019 ben ik binnen Oxford overgeschakeld naar Study Start-up Associate, nog steeds bij Novartis. Mijn functie was vooral toegespitst op alles rond de Informed Consent Forms voor de patiënten en een Europees project voor project management waarbij ik de Belgische contactpersoon was.

In 2021 heb ik de overstap gemaakt naar Ayming en ging aan de slag als Innovation Performance Consultant. Ayming doet aan business optimalisatie voor klanten in 3 domeinen: HR, Finance en Innovatie. Binnen het Innovatie departement verbeteren we de innovatieprestaties van onze klanten door hun wetenschappelijke omgeving in kaart te brengen. De verbetering bestaat uit het optimaliseren van het verkrijgen van verschillende subsidies, het bevorderen van hun deelname aan R&D-projecten of het verbeteren van hun vermogen om te investeren in R&D door externe financiering. Ik heb mijn eigen klantenportfolio en volg de klanten op van A tot Z: eerste contacten met financiële- en personeelsdienst, technische audits, berekeningen, submissie bij de overheid en uiteindelijk ook ondersteuning bij een fiscale controle.

Natan Nijsmans - alumnus 2017

Ma Moleculaire en cellulaire biomedische wetenschappen

Associate Scientist Cellular Pharmacology - Galapagos

Na afstuderen ben ik aan de slag gegaan als Associate Scientist bij Galapagos NV in Mechelen, waar ik tot op heden werk. 

Ik behoor tot het Compound Evaluation team: wij ontvangen nieuw gesynthetiseerde moleculen van onze chemisten en testen deze in verschillende in vitro experimenten om hun activiteit op onze targets te bepalen. 

Verder ben ik ook de hoofdverantwoordelijke voor Automatisatie binnen dit team, en werk daarbij nauw samen met ons algemene Automatisatie team. We gebruiken verschillende robots om ons te helpen de experimenten uit te voeren op een veel groter aantal moleculen tegelijkertijd, in een manier die elke keer weer kan worden uitgevoerd op juist dezelfde wijze. Daarnaast bezitten we verschillende geïntegreerde robot platformen waar we volledige, of stappen van experimenten kunnen laten lopen. 

In mijn functie kom ik dus niet alleen in aanraking met hoogtechnologische robotica, maar ook met alle projecten (en dus diens teams) die momenteel in vroege ontwikkeling zijn in ons bedrijf.

Kasper Meyntjens - alumnus 2015

Ma Tropische biomedische wetenschappen

Medewerker Research Office - ITG

In mijn huidige functie ben ik medewerker van de Research Office op het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Als RO ondersteunen wij de onderzoeksactiviteiten en onderzoeksstrategie van het ITG. (zoeken naar fondsen, uitwerken van projecten, versterken van (internationale) samenwerking,...)

Voor ik bij het ITG begon heb ik een divers parcours afgelegd, in verschillende branches. Kort opgelijst:

  • PhD student in het labo virologie bij de faculteit diergeneeskunde (UGent)
  • Leerkracht biologie 3e graad ASO
  • Project manager, consultant bij Janssen Pharmaceutica (Clinical supply chain, BioResearch Quality & Compliance)
  • Project delivery manager life sciences: Real World Evidence, Patient Support Programs, Medical Need Programs (BMS, Merck, Novartis, Bayer)
  • Expert Support Microbiology, consultant bij Janssen Pharmaceutica
  • ITG

Olivier Verbruggen - alumnus 2014

Ma Molecular imaging

Medisch technoloog hartkatheterisatie en elektrofysiologie - UZA

Mijn traject begon moeizaam. Na mijn afstuderen heb ik 2 jaar in de horeca gewerkt. Daarna heb ik me bijgeschoold tot ambulancier dringende geneeskundige hulpverlening en werkte ik 1 jaar voor het HC112 en was gestationeerd in het AZ monica Deurne. Hierna werkte ik 2 jaar op de technische dienst van “The Binding site”. Een Britse multinational werkzaam in speciale proteïne analyse. Van daaruit stroomde ik dan uiteindelijk door naar het UZA.

Als medisch technoloog op het cathlab van het UZA sta ik in voor het goed functioneren van de apparatuur (C-boog, druksystemen, Carto® 3D mapping systeem, etc…) die gebruikt wordt tijdens hartkatheterisaties. Daarnaast voer ik de noodzakelijke metingen uit om tot een diagnose te komen (stenosegraad, drukken in de hartkamers, geleidingstijden, ejectiefractie, cardiac output, etc…). Als persoonlijk project volg ik ook de radiatiedosis van dichtbij op. Met deze data start ik dan verbeterprojecten op om onze dosis te reduceren naar de laagst mogelijke waarde, volgens het ALARA-principe.

Mits het cathlab een afdeling met urgenties is (acute myocardinfarcten, tamponades, plaatsen van tijdelijke pacemakers) neem ik ook deel aan de wachtdienst.  1 Weekend of 3 weeknachten per maand ben ik van wacht. Bij een oproep heb ik 30 minuten de tijd om in het ziekenhuis te raken zodat we onze patiënt kunnen helpen. De dag hierna wordt ik echter wel op het cathlab verwacht dus van tijd tot tijd is dat pittig.

Maarten Degreef - alumnus 2013

Ma Klinisch wetenschappelijk onderzoek

Coordinator Belgian Early Warning System on Drugs - Sciensano

2008 – 2013 Universiteit Antwerpen

Bachelor Biomedische Wetenschappen

Master Biomedische Wetenschappen

  • Klinisch Wetenschappelijk Onderzoek (major)
  • Moleculaire en Cellulaire Biomedische Wetenschappen (minor)

2013 – 2014 University of Glasgow

Master-na-master in Forensische Toxicologie met specifieke focus op

  • Analytische technieken (massaspectrometrie)
  • Interpretatie van post-mortem resultaten

2015 – 2015 Medpace, Clinical Research Organisation

Senior intern in de rol van Project Coordinator

Coördinatie tussen verschillende partijen bij klinisch onderzoek

2015 – 2022 Toxicological Centre (Universiteit Antwerpen)

Doctoraatstudent

  • Ontwikkeling methodes voor gebruik in klinische en forensische laboratoria
  • Focus op antidepressiva, antipsychotica & benzodiazepines/Z-drugs
  • Begeleiding bachelor-/masterthesissen rond drugs en druggebruik

Mandaatassistent Departement Farmaceutische Wetenschappen

  • Practica Farmaceutische Analyse II, Farmaceutische Analyse III, Toxicologie
  • Ook Integrated Research Practical (Biomedische Wetenschappen​

2021 – heden Unit Drugs, Levensstijl en chronische ziekten (Sciensano)

Unit Drugs

  • Monitort drugssituatie in België
  • Focus op recreationeel en illegaal druggebruik

Functie: Coordinator Belgian Early Warning System on Drugs

  • Focus op nieuwe psychoactieve substanties (nationaal en internationaal)
  • Opvolgen van trends, mogelijke risico’s, nieuwe stoffen, …
  • Verbonden aan European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction

Sam Latet - alumnus 2013

Ma Neurowetenschappen

Adviseur Welzijn en Gezondheidszorg – Politieke partij

In 2013 behaalde ik mijn master in de biomedische wetenschappen met afstudeerrichting neurowetenschappen. Hierna begon ik onmiddellijk aan een doctoraat op in de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen met als thema de invloed van het immuunsysteem op het herstel na een hartinfarct..  

In 2017 verliet ik de universiteit en maakte ik de overstap naar de overheid. Bij het RIZIV was ik aan de slag als wetenschappelijk evaluator voor het team implantaten. Het was daarbij mijn taak om de terugbetalingscommissie inhoudelijk bij te staan en het wetenschappelijk bewijs van de werkzaamheid van nieuwe implantaten te bestuderen en samen te vatten. 

Uiteindelijk besloot ik in 2021 om misschien een minder evidente stap in mijn carrière te zetten en maakte ik de overstap naar de politiek. Momenteel ben ik werkzaam als adviseur Welzijn & Gezondheidszorg op de studiedienst van de N-VA. Het is mijn taak om de partij inhoudelijk te ondersteunen in deze beleidsdomeinen. Daarvoor volg ik de parlementaire werkzaamheden op, overleg ik met stakeholders op het terrein en werk ik samen met de verschillende geledingen in de partij aan een lange termijnvisie om het welzijns- en gezondheidsbeleid verder te verbeteren. 

Lisbeth Van Ruijssevelt - alumna 2011

nog te bevestigen

Johan De Decker - alumnus 2002

Momenteel werk ik als Functional Manager binnen de afdeling Global Trial Coordination van Janssen (Johnson&Johnson).  In deze rol leid ik een team van een twintigtal Clinical Trial Managers binnen de Vaccins groep. Zij zorgen voor het globaal managen en coördineren van klinische studies (fase 1-3).  Mijn belangrijkste verantwoordelijkheden zijn:

  • Overzicht over het vaccins programma met focus op operationele milestones.
  • Wekelijkse resource planning meeting
  • Maandelijks status updates presenteren in het extended leadership team
  • Organiseren en leiden van de tweemaandelijkse Functional Home meeting Vaccines.
  • Interviewen en aanwerven van toekomstig talent, zowel intern als extern (contractors).
  • Het voeren van gesprekken rond jaardoelen, prestaties, professionele ontwikkeling en verloning.
  • Deelnemen aan verscheidene workstreams om de huidige processen continue te verbeteren.

Voorafgaand aan deze rol heb ik ervaringen opgedaan als CRA, regionale studiemanager (overzicht over meerdere landen), CRA manager en functies binnen de supply planning van medicatie voor klinische studies.  Ook was ik zelf 5 jaar Clinical Trial Manager binnen het Vaccins team. Verder ben ik een “ally” van de Open & Out Employee Resource Group van Johnson & Johnson. Met dat team zetten we initiatieven op in de verscheidene Belgische en Nederlandse vestigingen om de LGBTQ+ community te ondersteunen.

Jan Eelen - alumnus 1999

Managing partner - QbD - TRIUM Clinical consulting

nog te bevestigen

Jaarprogramma

Een normaal jaarprogramma omvat:

Beroepeninfo voor bachelor- en masterstudenten

Alumni geven uitleg over hun beroep en carrière-ontwikkeling. Ook doctorandi geven aan hoe zij hun project verworven hebben.

  • wanneer: 2de week na de paasvakantie
  • locatie: Campus Drie Eiken

Wetenschapsborrel voor alumni

Eén of twee sprekers uit de life sciences geven een wetenschappelijke voordracht. Nadien wordt een borrel aangeboden door Ambiant en de onderwijscommissie Biomedische wetenschappen.

  • wanneer: week van 6 december 
  • locatie: Campus Drie Eiken