Side header image

Reflectienamiddag filoSOfie: filosofie in het secundair onderwijs

Voor wie?          Voor al wie wil nadenken over de rol van filosofie in het secundair
                             onderwijs

Wanneer?          Zaterdag 30 maart 2019 (14.00 - 17.00 uur)

Locatie                De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen

Praktisch            De activiteit is gratis - registreren (verplicht) via de inschrijvingstool
                             onderaan deze pagina

Meer info

De opleiding wijsbegeerte organiseert in samenwerking met VEFO vzw (Vlaams Netwerk voor Eigentijds Filosofieonderwijs) een reflectienamiddag over filosofie in het secundair onderwijs. Verschillende betrokkenen gaan met elkaar in debat over het hoe en waarom van filosoferen in de klas en het vak filosofie op school.

Centraal in dat debat staat het vraagstuk van ‘de taak van de filosofie’. Welke rol kan filosofie spelen in het onderwijs in een steeds diversere samenleving? Wat is de meerwaarde van filosofische kennis en reflectie? Uit welke filosofische bronnen putten we om jongeren vandaag filosofisch te vormen? Hoe kan eigentijds filosofieonderwijs ertoe bijdragen om te antwoorden op de ecologische, maatschappelijke en geopolitieke uitdagingen van deze tijd? En wat kunnen universitaire opleidingen doen om de banden met de scholen in stad en regio aan te halen en jongeren warm te maken voor een studie wijsbegeerte?

Leraren en leraren in spe, directieleden, lectoren, docenten en studenten – allen met een hart voor filosofie en met de voeten in de onderwijspraktijk – vertellen wat zij zien als de taak van eigentijds filosofieonderwijs.

Werk je als leraar en zet je in op filosofie en filosoferen binnen jouw klas, of zou je daar meer over willen weten? Studeer je filosofie en zou je graag voor de klas willen gaan staan? Geloof je (als leerling, ouder, navormer, inspecteur, beleidsverantwoordelijke,...) in de meerwaarde van filosofische reflectie in het secundair onderwijs? Dan zijn ook jouw inbreng en luisterend oor van harte welkom!

De reflectienamiddag wordt gevolgd door een filosofienocturne. Dat programma wordt later via deze website bekendgemaakt, maar we kunnen alvast verklappen dat er muziek in zit!

Inschrijvingsformulier ‘Reflectienamiddag filoSOfie’

Naam *
Voornaam *
Naam school
Klas
Straat *
Nummer *
Postcode *
Gemeente *
E-mailadres *

neemt op 30 maart 2019 deel aan de activiteit ‘Reflectienamiddag filoSOfie’.

Ik ben *

*  Verplichte velden
De Faculteit Letteren en Wijsbegeerte (evenementenLW@uantwerpen.be) verzamelt deze persoonsgegevens exclusief voor de organisatie van de activiteit ‘Reflectienamiddag filoSOfie’. In geen geval zullen deze gegevens worden doorgegeven aan derden. Deze gegevens worden bijgehouden tot na afloop van de activiteit. Indien u uw persoonsgegevens wil inzien, beperken, wijzigen of laten verwijderen kan u terecht op het hierboven vermelde adres. Meer info over ons privacybeleid: www.uantwerpen.be/disclaimer.