Side header image

Valorisatie

Het onderzoek aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte biedt een maatschappelijke meerwaarde. De spin-offs Textgain en Textkernel zijn daar belangrijke voorbeelden van.

 

Actueel

Leer online over het Middelnederlands

Neerlandici van UAntwerpen ontwikkelden samen met experts uit Vlaanderen en Nederland de allereerste online cursus Middelnederlandse literatuur. Je kan de filmpjes gratis bekijken op de MOOC Middelnederlands.

Filosoferen over muziek

Marlies De Munck heeft haar onderzoek naar muziekfilosofie in een boek gegoten met de welluidende titel Waarom Chopin de regen niet wilde horen (november 2017).

Migreren naar Antwerpen: sinds lang een heikel thema

Doctoraatsonderzoeker Ellen Debackere legt het 19de-eeuwse migratiebeleid van Antwerpen bloot. Op EOS Wetenschap legt Ellen haar onderzoek in grote lijnen uit. Ze haalde in oktober 2017 de finale van de Vlaamse PhD Cup.

Historische stadslandbouw op de Stadscampus

Voor het onderzoeksproject Hofstad telen onderzoekers en geschiedenisstudenten groenten zoals in de middeleeuwen, achttiende eeuw en na de Tweede Wereldoorlog. De tuin werd op 27 september 2017 plechtig geopend.

GIStorical Antwerp

Het onderzoeksproject GIStorical Antwerp van het Centrum voor stadsgeschiedenis brengt met GIS (Geographical Information Systems) Antwerpen historisch in kaart. Op interactieve plattegronden integreren de onderzoekers historische gegevens op het niveau van de individuele huizen en huishoudens in de stad, van 1500 tot 2000.

 

In het museum

Antwerpen à la carte in het MAS

Ilja Van Damme van de onderzoeksgroep Stadsgeschiedenis verzorgde de historische duiding van de tentoonstelling 'Antwerpen à la carte', over voedsel in de stad sinds de zestiende eeuw. Hij schreef met Leen Beyers Antwerpen à la carte: Over steden en eten.

Letterenlab in het Letterenhuis

Dirk van Hulle, voorzitter van het Centre for Manuscripts Genetics, schreef voor het Letterenhuis Letterenlaboratorium – Hoe Raymond Brulez ‘De opstand der voetnota’s’ schreef. Hij laat lezers met de publicatie en een online archief zelf aan teksteditie doen met het manuscript en de aantekeningen van Raymond Brulezs verhaal 'De opstand der voetnota's'.

 

In theater, film, literatuur en muziek

Opera met audiodescriptie voor mensen met een visuele beperking

Mensen met een visuele beperking kunnen extra genieten van de voorstellingen bij Opera Vlaanderen dankzij de audiodescriptie ontwikkeld door Aline Remael (voorzitter Departement Toegepaste Taalkunde), doctoraatsonderzoeker Nina Reviers en studenten toegepaste taalkunde Victoria Hopchet en Shana De Winter.

Lees het artikel over audiodescriptie voor de opera op De Redactie.

De online bibliotheek van Samuel Beckett

Het Centre for Manuscript Genetics digitaliseerde de privébibliotheek van de Ierse schrijver Samuel Beckett. “We hebben alle leessporen in de boeken uit Becketts privébibliotheek in zijn appartement in Parijs ingescand, ontcijferd en gekoppeld aan zijn manuscripten, zodat het mogelijk wordt om te bestuderen hoe hij het werk van andere auteurs in zijn eigen schrijven heeft verwerkt”, vertelt prof. Dirk Van Hulle.

De Beckett Digital Library kan je hier bezoeken.

Het Wilhelmus te lijf met computationele technieken

De Universiteit Antwerpen droeg bij aan een doorbraak in het onderzoek naar de auteur van het Nederlands volkslied. Mike Kestemont van de onderzoeksgroep CLiPS vertelt: “Het ultieme bewijs voor het auteurschap zullen we wellicht nooit vinden, maar het heeft er alles van dat we met dit nieuwe onderzoeksspoor de dichter van het Wilhelmus dicht op de hielen zitten.” Lees het volledige persbericht hier.

De liederen van Hadewijch

Veerle Fraeters en Frank Willaert van het Ruusbroecgenootschap brachten in 2009 de liederen van Hadewijch uit. Zo zijn de 13de-eeuwse liederen in de 21ste eeuw weer tot leven gekomen. Luister naar Hadewijchs ouevre op de website van het Ruusbroecgenootschap.

Onderzoeks- en valorisatiemanager

Géraldine De Visscher Stadscampus, Gebouw R
R.122
Rodestraat 14
2000 Antwerpen
België
Tel. +32 3 265 42 03
geraldine.devisscher@uantwerpen.be