Side header image

Valorisatie

Het onderzoek aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte biedt niet enkel een academische meerwaarde, maar zeker ook een maatschappelijke meerwaarde. De spin-offs Textgain en Textkernel zijn daar belangrijke voorbeelden van.

 

Historische stadslandbouw op de Stadscampus

Voor het onderzoeksproject Hofstad telen onderzoekers en geschiedenisstudenten groenten zoals in de middeleeuwen, achttiende eeuw en na de Tweede Wereldoorlog. Kom binnenkort zelf een kijkje nemen naar de tuin, gelegen tussen Gebouw R en de Paardenmarkt.

Textgain voorspelt nieuwe K3 en Eurosongwinnaar

De 'slimme' software van de spin-off Textgain kan miljoenen berichten op sociale media analyseren. Textgain zette de taaltechnologie op ludieke wijze in om de winnaar van Eurosong en de nieuwe leden van K3 te voorspellen op basis van de kandidaten hun populariteit op Twitter.

De hardnekkigheid van dt-fouten

Wie snel schrijft, schrijft dt-fouten. Dominiek Sandra ontdekte in zijn psycholinguïstisch onderzoek dat het werkgeheugen niet onmiddellijk de spellingsregels kan oproepen. Deze conclusie roept vragen op over het moedertaalonderwijs. Moeten we in alle situaties zo zwaar blijven tillen aan dt-fouten? Onder meer De Redactie wijdde een artikel aan Sandra's onderzoek naar de hardnekkigheid van dt-fouten.

 

In het museum

Antwerpen à la carte in het MAS

Ilja Van Damme van de onderzoeksgroep Stadsgeschiedenis verzorgde de historische duiding van de tentoonstelling 'Antwerpen à la carte', over voedsel in de stad sinds de zestiende eeuw. Hij schreef met Leen Beyers Antwerpen à la carte: Over steden en eten.

Letterenlab in het Letterenhuis

Dirk van Hulle, voorzitter van het Centre for Manuscripts Genetics, schreef voor het Letterenhuis Letterenlaboratorium – Hoe Raymond Brulez ‘De opstand der voetnota’s’ schreef. Hij laat lezers met de publicatie en een online archief zelf aan teksteditie doen met het manuscript en de aantekeningen van Raymond Brulezs verhaal 'De opstand der voetnota's'.

Uw toren is niet af in Museum Hof van Busleyden (afgelopen)

De tentoonstelling 'Uw toren is niet af. Bouw mee aan het museum' in Mechelen werd geïnspireerd door het researchproject over meervoudige identiteiten in het laatmiddeleeuwse en zestiende-eeuwse Mechelen, onder leiding van Peter Stabel van de onderzoeksgroep Stadsgeschiedenis.

 

In theater, film, literatuur en muziek

Opera met audiodescriptie voor mensen met een visuele beperking

Mensen met een visuele beperking kunnen extra genieten van de voorstellingen bij Opera Vlaanderen dankzij de audiodescriptie ontwikkeld door Aline Remael (voorzitter Departement Toegepaste Taalkunde), doctoraatsonderzoeker Nina Reviers en studenten toegepaste taalkunde Victoria Hopchet en Shana De Winter.

Lees het artikel over audiodescriptie voor de opera op De Redactie.

De online bibliotheek van Samuel Beckett

Het Centre for Manuscript Genetics digitaliseerde de privébibliotheek van de Ierse schrijver Samuel Beckett. “We hebben alle leessporen in de boeken uit Becketts privébibliotheek in zijn appartement in Parijs ingescand, ontcijferd en gekoppeld aan zijn manuscripten, zodat het mogelijk wordt om te bestuderen hoe hij het werk van andere auteurs in zijn eigen schrijven heeft verwerkt”, vertelt prof. Dirk Van Hulle.

De Beckett Digital Library kan je hier bezoeken.

Nederlandse klassiekers in een nieuw jasje

De studie naar Nederlandstalige literatuur staat niet stil met nieuwe publicaties van en over Hendrik Conscience, Gerard Walschap, Felix Timmermans, Louis Paul Boon en de uitgeverij Meulenhoff|Manteau.

Het Wilhelmus te lijf met computationele technieken

De Universiteit Antwerpen droeg bij aan een doorbraak in het onderzoek naar de auteur van het Nederlands volkslied. Mike Kestemont van de onderzoeksgroep CLiPS vertelt: “Het ultieme bewijs voor het auteurschap zullen we wellicht nooit vinden, maar het heeft er alles van dat we met dit nieuwe onderzoeksspoor de dichter van het Wilhelmus dicht op de hielen zitten.” Lees het volledige persbericht hier.

De liederen van Hadewijch

Veerle Fraeters en Frank Willaert van het Ruusbroecgenootschap brachten in 2009 de liederen van Hadewijch uit. Zo zijn de 13de-eeuwse liederen in de 21ste eeuw weer tot leven gekomen. Luister naar Hadewijchs ouevre op de website van het Ruusbroecgenootschap.

Onderzoeks- en valorisatiemanager

Géraldine De Visscher Stadscampus, Gebouw R
R.122
Rodestraat 14
2000 Antwerpen
België
Tel. +32 3 265 42 03
geraldine.devisscher@uantwerpen.be