Wetenschappen

Hester Hanegraef: master biologie

Hester ging naar de University of Tasmania, Australië. Een universiteit met een rijke geschiedenis en hoogstaand onderwijs op een prachtige plek. Lees hieronder haar getuigenis!



Voor het vertrek ...

De ontwikkeling van nieuwe vaardigheden was zeker een drijfveer om in het buitenland te gaan studeren. Dankzij een internationale uitwisseling hoopte ik om ongeziene ervaringen op te doen, nieuwe inzichten te krijgen, verrast te worden, en andere culturen te leren kennen. Ondergedompeld worden in een studentengemeenschap leek mij een unieke kans om nieuwe vrienden te maken over de hele wereld. Aangezien ik altijd thuis heb gewoond, was weggaan ook de perfecte manier om zelfstandigheid te ondervinden en mezelf beter te leren kennen. Verder sprak het potentieel om academisch te groeien me erg aan.

Mijn voorkeur om naar Australië te reizen was voornamelijk gebaseerd op de taal. Engels wordt universeel begrepen en gebruikt in de wetenschappelijk wereld. Op deze manier kon ik dus mijn taalvaardigheden oefenen, ontwikkelen en aanscherpen. De keuze voor Tasmanië kwam door de uitgestrekte natuur en wonderlijke fauna en flora die dit deel van Australië te bieden heeft, wat mij als bioloog erg aansprak.

De voorbereidingen om naar het buitenland te vertrekken, zeker buiten Europa, zijn echter geen sinecure. De facultaire coördinator helpt om een lessenpakket samen te stellen, maar ook veel autonoom werk is vereist. Er moet voor het vertrek onder andere een taaltest worden afgelegd, accommodatie worden gezocht, een visum worden aangevraagd en vluchten worden geboekt. Eens dat echter allemaal achter de rug is, kan het echte avontuur beginnen…

Mijn verblijf ...

De universiteit van Tasmanië prijst zichzelf één van de beste leerplatforms te bezitten en ik kan hen niet tegenspreken. De bibliotheek is bijvoorbeeld 24/7 open. De dag, en nacht, voor een essay moet ingeleverd worden, kom je hier dan ook vaak klasgenoten tegen. Alle vakken worden ook opgenomen om ervoor te zorgen dat studenten met overlappende lessenrooster toch kunnen volgen, wat in mijn geval erg nuttig was. Ik heb namelijk vier vakken gevolgd die bestonden uit zowel lessen, als praktijk en uitstappen. Door mijn vakkenpakket zo te kiezen, heb ik kunnen genieten van de pracht en praal van het eiland op een unieke manier. Enkele uitstappen waren trouwens met overnachting in een tentenkamp waardoor je proffen en medestudenten in een nieuw daglicht leert kennen. Tasmanië is werkelijk een topbestemming voor toekomstige biologen door de buitengewone natuur. Het eiland heeft duizenden plekken die je met verstomming doen slaan!

Hobart zelf is een karaktervolle stad met vele gezellige cafés en restaurants. En koffie maken, dat kunnen ze hier als de beste! Qua uitgaansmogelijkheden zijn de keuzes eerder beperkt, maar de studentenclubs organiseren vaak kleine bijeenkomsten. Ook de vele verenigingen - zoals bushwalking, rock climbing en rafting - zijn de moeite waard om lid van te worden. Door deze evenementen bij te wonen, heb ik snel de lokale studenten leren kennen en mijn vriendennetwerk verder uitgebreid.

Bij terugkeer ...

Mijn tijd in Tasmanië was een prachtige ervaring waarbij ik zoveel heb bijgeleerd op academisch vlak door de unieke manier van lesgeven op deze universiteit en door de speciale fauna en flora die enkel op dit eiland te vinden zijn. Daarnaast heeft het kleine, maar charmante Hobart mijn hart gestolen. Een studieverblijf in het buitenland is simpelweg een fantastische ervaring en absoluut de moeite waard. Dit was een periode in mijn leven die ik voor altijd zal herinneren als leuk, uniek, verrassend en leerrijk. Een nieuwe wereld ontdekken en leren kennen is iets wat iedereen zou moeten meemaken.

Het klinkt misschien cliché, maar door een tijdje alleen in een vreemd land te verblijven, heb ik ook mezelf beter leren kennen. Een appartement delen met vijf andere personen heeft me bijvoorbeeld geleerd om samen te leven met mensen, en ja, ook om conflicten op te lossen. Er ontstaan namelijk altijd wel problemen als je met zes meiden samenwoont, maar zo leer je om te communiceren en te relativeren. Door op uitwisseling te gaan heb ik ook kunnen nadenken over waar ik naartoe wil met mijn studie. Momenteel ben ik in Londen een extra master aan het volgen om mijn droomcarrière uit te kunnen bouwen. Mijn ervaringen in Australië hebben me zeker geholpen tijdens de applicatie-procedure en nu nog bij het (over)leven in een multiculturele stad en het uitbouwen van een vriendennetwerk.