Wetenschappen

Kamiel Janssens: bachelor fysica

Een zomerschool fysica in Frankrijk (Plas@Par - Laboratory of excellence, driven by Sorbonne University), dDat betekende voor Kamiel kennis maar ook vrienden voor het leven!

Voor het vertrek ...

Ik wilde graag een zomerschool volgen om eens in een andere omgeving les te volgen. Liefst wilde ik binnen Europa blijven, en zo heb ik de zomerschool gevonden via de site Summerschools in Europe. Je krijgt er een duidelijk overzicht van de verschillende mogelijkheden binnen elk studiegebied, periode …

Graag wilde ik me verder verdiepen in plasmafysica, met name kernfusie. Aangezien er hiervoor op de UAntwerpen slechts beperkte mogelijkheden zijn, leek deze zomerschool me geschikt. Bovendien is de zomerschool volledig gratis, wat een groot pluspunt was. De meeste kosten al snel 1000 euro.
Bij de sollicitatie moest een certificaat bijgevoegd worden dat aantoonde dat je het Engels goed beheerst. Hiervoor heb ik eerst een taaltest afgelegd bij Linguapolis van de UA. Daarnaast kon ik bij een van mijn professoren terecht voor een aanbevelingsbrief. Ik denk dat het zeer belangrijk kan zijn om een aanbevelingsbrief bij te voegen (soms is dit eveneens verplicht). Volgens mij is een goede aanbevelingsbrief een beslissende factor in je toelating tot de zomerschool, indien mogelijk liefst van eigen professoren en/of iemand uit het vakgebied.

 Om mij inhoudelijk voor te bereiden heb ik een keuzevak gevolgd over plasma’s binnen het lessenpakket van de 3de bachelor op de UAntwerpen.

Mijn verblijf ...

We verbleven in het hotel dat bij het observatorium van de universiteit hoort. Ik had een kleine, maar goed verzorgde eenpersoonskamer, inclusief alle maaltijden. Deze waren meestal eenvoudig maar lekker en de voorlaatste avond was er een ‘chiquer’ diner.

De locatie van het laboratorium was prachtig. Het lag vlak aan de kust, met mooie uitzichten en aan de rand van het dorp. In enkele minuten kon je de bruisende badplaats bereiken om gezellig iets te gaan drinken of naar de liveoptredens te kijken.

De middag was perfect om samen te gaan afkoelen in de zee en s’ avonds zaten we vaak tot laat op het strand. De groep was zeer divers met mensen uit Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Oekraïne, Algerije … Het was zeer leuk om zo in contact te komen met studenten uit andere landen en meer over hun gewoonten te weten te komen.

Tijdens deze zomerschool werden niet alleen theoretisch lezingen gegeven, maar er waren eveneens numerieke simulaties om de theorie beter in de vingers te krijgen. Daarnaast waren er ook experimenten om eens echt in contact te komen met plasma’s. Het was leuk dat er zo veel afwisseling in het programma werd geïntroduceerd. Het niveau van de lezing was goed. Ze waren soms uitdagender, maar nooit te ingewikkeld.

Bij terugkeer ...

Voor mijn deelname aan de zomerschool was ik aan het twijfelen of ik meer naar elementaire deeltjesfysica of kernfusie wilde gaan. De zomerschool heeft mij een beter inzicht in kernfusie, en in het algemeen plasmafysica, bijgebracht. Veel interessante toepassingen en fysica waar ik nog nooit van had gehoord zijn aan bod gekomen. Daardoor kan ik nu beter mijn keuze bepalen.

De nieuwe kennis die je opdoet is slechts een klein deel van de zomerschool. Je leert andere medestudenten kennen, hoewel je slechts vijf dagen met elkaar optrekt. Je wordt hecht met elkaar en maakt vrienden voor het leven. Plots lijkt de wereld veel kleiner nu je contacten hebt met medestudenten in Noord-Italië, Zuid-Spanje of Duitsland.

Daarnaast leer je niet enkel andere gewoonten kennen, maar ook andere talen. Verder verbetert je Engels aanzienlijk aangezien je constant gedwongen wordt die taal te gebruiken, wat eveneens voor een loopbaan als wetenschapper zeer handig is.