Side header image

Bereid je optimaal voor op het toelatingsexamen arts

Elk jaar in het begin van juli organiseert de Vlaamse overheid het toelatingsexamen voor artsen. Om met de opleiding geneeskunde te mogen starten aan een Vlaamse universiteit, moet je slagen én gunstig gerangschikt worden bij dat toelatingsexamen. In 2018 gebeurden er belangrijke wijzigingen aan het toelatingsexamen.

Het leerstofoverzicht voor het toelatingsexamen vertelt je wat je moet kennen. Het is belangrijk om de leerstof van de wetenschapsvakken wiskunde, chemie, fysica en biologie uit het middelbaar opnieuw in te studeren of zelfs bij te spijkeren, zeker als je in het middelbaar maar een beperkt pakket wetenschappen kreeg. Maak je ook vertrouwd met medische teksten, zoals die uit het Tijdschrift voor Geneeskunde. Test jezelf aan de hand van de examens van de voorbije jaren.

Volg de EMSA-workshops

Een heel goede aanvulling om je slaagkansen te verhogen, zijn de voorbereidende workshops die studentenvereniging EMSA (European Medical Students’ Association Antwerpen) en de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen samen organiseren.

Workshops KIW

KIW staat voor Kennis en Inzicht in de Wetenschappen, een onderdeel van het toelatingsexamen waarin je kennis van biologie, wiskunde, chemie en fysica wordt getest.

In de EMSA-workshops biologie, wiskunde, chemie en fysica overlopen de docenten bondig de theorie en bespreken ze voorbeeldvragen, waarbij de nadruk ligt op oplossingstechnieken.

Workshops GC

GC staat voor Generieke Competenties, het tweede onderdeel van het toelatingsexamen. GC is opgesplitst in de deelcompetenties "CLEAR" (arts-patiëntcommunicatie) en "VAARDIG" (tekstbegrip).

De EMSA-workshops CLEAR en VAARDIG focussen op communicatievaardigheden in de arts-patiëntrelatie en op het inoefenen van technieken voor het beantwoorden van vragen bij medische teksten.

Wanneer?

De data van de workshops in 2019 worden in november 2018 bekendgemaakt op deze webpagina. Ze vinden plaats op zes zaterdagen in de periode februari-april.

Waar?

De workshops vinden meestal plaats op Campus Drie Eiken, Gebouw Q, in aula F. Nédée (Universiteitsplein 1, 2610 WILRIJK (Antwerpen)).

Kostprijs

In 2019 bedraagt de kostprijs voor het totaalpakket (zes workshops + oefeningencursus + lunch en drank) € 40.

Inschrijven

De inschrijvingen starten in november 2018. Inschrijven kan tot en met de woensdag vóór elke workshop, via de website van EMSA.

Wat als je niet slaagde of niet gerangschikt werd bij het toelatingsexamen?

De Universiteit Antwerpen zet je op weg om de juiste keuze te maken.

 


Toelatingsexamen arts Wat veranderde er in 2018?

Toelatingsexamen arts Wat als je niet slaagt?