Side header image

Bereid je optimaal voor op het toelatingsexamen arts

Workshops EMSA: de beste voorbereiding op het toelatingsexamen arts

Elke zomer organiseert de Vlaamse overheid het toelatingsexamen voor artsen en tandartsen. In 2018 vindt het examen plaats op 3 juli. Vanaf 2018 zijn er belangrijke wijzigingen aan het toelatingsexamen.

Het is belangrijk om de leerstof van de wetenschapsvakken wiskunde, chemie, fysica en biologie uit het middelbaar opnieuw in te studeren of zelfs bij te spijkeren, zeker als je in het middelbaar maar een beperkt pakket wetenschappen kreeg. Maak je ook vertrouwd met medische teksten, zoals die uit het Tijdschrift voor Geneeskunde. Het leerstofoverzicht en de examens van de voorbije jaren op de website van het toelatingsexamen zijn een belangrijk hulpmiddel.

Een heel goede aanvulling, om je slaagkansen te verhogen, zijn de voorbereidende workshops die studentenvereniging EMSA (European Medical Students’ Association) van de Universiteit Antwerpen organiseert. De workshops vinden elk jaar plaats op zes zaterdagen in de periode februari-april.

Inschrijven kan tot en met de woensdag vóór elke workshop. 

Workshops KIW

KIW staat voor Kennis en Inzicht in de Wetenschappen, een onderdeel van het toelatingsexamen waarin je kennis van biologie, wiskunde, chemie en fysica wordt getest.

In de EMSA-workshops biologie, wiskunde, chemie en fysica overlopen de docenten bondig de theorie en bespreken ze voorbeeldvragen, waarbij de nadruk ligt op oplossingstechnieken.

Workshops GC

GC staat voor Generieke Competenties, een onderdeel van het toelatingsexamen waarin je algemene competenties worden getest. GC is opgesplitst in de deelcompetenties "CLEAR" (arts-patiëntcommunicatie) en "VAARDIG" (tekstbegrip).

De workshops communicatie (CLEAR) en stilleesteksten (VAARDIG) focussen op communicatievaardigheden in de arts-patiëntrelatie en op het inoefenen van technieken voor het beantwoorden van vragen bij medische teksten.

Wanneer?

Data 2018 (telkens op zaterdag)

17 februari 2018 9-12 u. en 13-16 u. Fysica 1
24 februari 2018 9-12 u. en 13-16 u. Wiskunde (! andere locatie!)
3 maart 2018 9-12 u. en 13-16 u. VM: Biologie/Genetica - NM: Fysica 2
17 maart 2018 9-12 u. en 13-16 u. Chemie
24 maart 2018 9-12 u. en 13-16 u. VM: CLEAR (Communicatie) - NM: VAARDIG (Stilleesteksten)
28 april 2018 9-12 u. Proefexamen (! enkel VM!)

Waar?

  • De workshops van 17 februari, 3, 17 en 24 maart en 28 april vinden plaats op Campus Drie Eiken, Gebouw Q, in aula F. Nédée (Universiteitsplein 1, 2610 WILRIJK (Antwerpen)).
  • De workshop van 24 februari (wiskunde) vindt plaats op Campus Groenenborger, Gebouw T, in aula T.103 (Groenenborgerlaan 171, 2020 Antwerpen).

Kostprijs en betaling

Kostprijs per afzonderlijke workshopdag (incl. lunch en drank): € 7
Kostprijs proefexamen: € 4
Oefeningencursus: € 11 (eenmalig aan te kopen bij deelname aan een of meerdere workshops)
Totaalpakket (alle workshops + oefeningencursus + lunch en drank): € 35

Inschrijven

Inschrijven kan tot en met de woensdag vóór elke workshop, via de website van EMSA.


Voorbereiding toelatingsexamen Workshops: schrijf je in

Toelatingsexamen arts Wat verandert er in 2018?