Side header image

Meer stadslandbouw in de stad

Op welke manier kan je buurbewoners in een stadscentrum aansporen om samen groenten te kweken? En hoe kan dat een sociale én ecologische meerwaarde betekenen? Dit project, waaraan ook prof. Ingrid Moons meewerkt, kwam er op vraag van de provincie Antwerpen.

Twee laureaten voor het 'Seeds for the future' programma

Vandaag kwamen topstudenten uit vijf Belgische universiteiten samen in Brussel voor de start van het 'Seeds for the future' programma van Huawei Technologies. Ze werden ontvangen door vice-premier Alexander De Croo en mr. Guo Jianjiu, commercieel adviseur van de Chinese ambassade. We zijn trots dat voor onze faculteit zowel Stefanie Huenaerts als Sander Corteville werden geselecteerd!

ETION-ondernemersprijs 2018

De praktijkprojecten geraken goed ingeburgerd aan onze faculteit. ETION zette twee studenten in de bloemetjes voor hun uitmuntende praktijkprojecten. Stijn Lemmens (links op de foto) en Anthony Smidt (rechts op de foto) werden op basis van hun projecten bij respectievelijk Flexso en eXplorance gehuldigd tijdens een netwerking avond voor Dirk Mertens, voorzitter van ETION Antwerpen-Mechelen.
Studenten die graag zelf ook een praktijkproject of stage opnemen volgend academiejaar, vinden daarover alle informatie op Blackboard onder 'Praktijk in je opleiding'.

Goed opgeleide jeugd is de sleutel tot voetbalsucces

Het Europese voetbal heeft de afgelopen decennia een enorme evolutie doorgemaakt. Internationale transfers werden frequenter, enorme geldbedragen doen de ronde en de opmars van spelersmakelaars veranderde de machtsverhoudingen. De instroom van buitenlandse spelers vermindert speelkansen van jonge binnenlandse talenten, terwijl kapitaalkrachtige clubs voetballers op een steeds jongere leeftijd trachten aan te trekken tegen lagere prijzen. Dit staat haaks tegenover het resoluut kiezen voor de eigen jeugd.

Drie studenten van onze faculteit voerden een aantal studies uit rond deze problematiek. onder begeleiding van Matteo Balliauw en Thomas Verlinden. Onder grote internationale belangstelling stelden zij hun resultaten voor tijdens een colloquium op de KBVB op 31 mei 2018. Zoals het onderzoek van Jill Paulissen bevestigt,  zorgen weloverwogen investeringen in jeugdopleidingen voor positieve financiële resultaten, op voorwaarde dat voldoende spelers de overstap naar de eerste ploeg maken. De meerwaarde die clubs realiseren op eigen jeugdspelers ligt soms zelfs hoger dan de meerwaarde op degene die via de transfermarkt werden aangekocht.

“Wanneer een club investeert in haar jeugdwerking, heeft dit ook een meerwaarde voor de opgeleide spelers,” geeft Jasper Bosmans aan. Hij bewees dat de marktwaarde en de prestaties van spelers beter zijn wanneer zij beter opgeleid zijn. “Naast het loon is dus ook deze vorming een voordeel dat clubs hun spelers bieden. Dit inzicht is belangrijk voor clubs om hun strategie uit te werken, en in de onderhandelingen met spelers,” vindt Bosmans.

Om succesvol te zijn in hun carrière, moeten spelers in eerste instantie wel voldoende ervaring opdoen in hun eigen competitie. "Als grootste exporteur van minderjarige voetbaltalenten, heeft België daarom een fundamenteel probleem,” aldus collega-student Tom Vermeire. Daarom onderzocht hij hoe het mogelijk is om jonge talenten voldoende ervaring te laten opdoen in hun thuiscompetitie, alvorens de stap naar het buitenland te wagen.

Vermeire presenteerde een pakket economische maatregelen om dit doel te bereiken. Hij introduceert een loonkostenverhoging voor buitenlandse spelers, een limiet op het aantal spelers onder contract per club en een Europees trainingsfonds als herverdelingsmechanisme.

Lees hier het volledige persbericht

Maritieme Wetenschappen wordt een master

De opleiding Maritieme Wetenschappen wordt vanaf academiejaar 2018-2019 een master in plaats van een master-na-master-opleiding. Deze masteropleiding is daarmee de eerste in dit domein in Vlaanderen. Dat er nood is aan een dergelijke opleiding blijkt uit de cijfers. Er zijn ongeveer 2000 vacatures in de haven die niet ingevuld geraken, mede door een tekort aan strategische kennis. Door de hervorming kunnen meer studenten het programma volgen. Waar je vroeger al een masterdiploma op zak moest hebben, kunnen nu ook (professionele) bachelors deze master volgen, eventueel na het volgen van een schakel- of voorbereidingsprogramma. Het masterdiploma heeft uitzicht op een breed gamma aan jobs.

Activiteiten Faculteit TEW

1             Meer nieuws