“Overgangsmaatregelen zijn nodig voor Belgisch voetbal”

UAntwerpen congresseerde binnen Leerstoel Club Brugge over financiering en fiscaliteit van het profvoetbal

Topadviseurs van de internationale voetbalwereld spraken zich in het kader van de Club Brugge Leerstoel uit over actuele topics in de sector. “Nieuwe parafiscale regels moeten rechtszeker worden uitgewerkt, met goede overgangsmaatregelen, in overleg met de sector”, zegt prof. Robby Houben (UAntwerpen).

De Club Brugge Leerstoel, ingebed in de Faculteit Rechten van UAntwerpen, organiseerde een congres over financiering en fiscaliteit van het profvoetbal. Aan bod kwamen de liquiditeitsproblemen in het voetbal, sale & lease back van voetbalstadia, overnamegolven in het profvoetbal, de fiscaliteit van het profvoetbal en fiscale aandachtspunten bij investeringen in clubs. De internationale sprekers waren Michael Savva (Watson, Farley & Williams LLP), Olivier Ducrey (Baker McKenzie), Ebru Koksal (voormalig CEO Galatasaray), Mario Tenore (Pirola Pennuto Zei & Associati)) en Pete Hackleton (Saffery Champness).  

Een voor de hand liggende vaststelling die op het congres aan bod kwam, was dat er o.m. door Covid-19 significante behoefte is aan liquide middelen in de voetbalsector. Lonen bleven immers doorlopen, terwijl de omzet stokte. Opvallend is dat de UEFA-regels over financial fair play werden versoepeld om daaraan tegemoet te komen, maar in de praktijk kunnen ze het omgekeerde effect hebben en de prijs voor financiering omhoog stuwen. 

Overgangsmaatregelen

Robby Houben, leerstoelhouder Club Brugge Leerstoel, merkt op: "Voor België moeten wij met deze vaststelling ook afdoende rekening houden. De behoefte aan liquiditeit bestaat ook hier, tegen een achtergrond waarop de Belgische voetbalsector gecumuleerd 100 miljoen verlies lijdt. De wetgevende aanpassingen aan de parafiscaliteit van het Belgisch profvoetbal zullen de liquiditeitsbehoefte zeker doen toenemen, maar of de nodige financiële middelen effectief kunnen worden opgehoest of verkregen  is een legitieme vraag. In elk geval moeten nieuwe parafiscale regels rechtszeker worden uitgewerkt, met goede overgangsmaatregelen, in overleg met de sector, om de competitiviteit van het Belgisch profvoetbal niet overboord te gooien."

Op het congres werd ook bevestigd dat de Belgische fiscaliteit voor de profsport in Europese context maar een van de vele nationale regimes is die de profsport ondersteunt, en dat België zich maar in de buik van het peloton bevindt.     

Amerikaanse investeerders

“De investeerders in het Europees voetbal komen nu meer en meer uit Noord-Amerika”, liet Ebru Koksal, voormalig CEO van het Turkse Galatasaray, noteren. “Het tijdperk van de Chinese investeringen is voorbij. Amerikaanse investeerders zien in de Europese clubs interessante projecten in een markt met nog veel groeipotentieel, terwijl de eigen markt in de VS meer verzadigd is.”

"Dat zien we ook in de Belgische markt, met Amerikaanse investeerders voor o.m. Oostende en Club Brugge, en persberichtgeving over Gent en Standard die de link met Amerikaanse investeerders legt", zegt Robby Houben. Een belangrijke reden voor de interesse van buitenlandse investeerders in Belgische clubs is volgens Ebru Koksal de uitzonderlijke talentenpool die tot het succes van de Rode Duivels heeft geleid.