Bachelor in de chemie

Voor een groenere industrie met nieuwe energiebronnen. Voor een gezondere leefomgeving en een comfortabeler leven. Daarvoor hebben we helden nodig. Chemici dus. Die begrijpen moleculen en hun eigenschappen diepgaand en maken nieuwe stoffen of materiaal.

De bacheloropleiding chemie geeft je een grondige inleiding in de chemische basisdisciplines, maar ook de andere basiswetenschappen zoals fysica, wiskunde en biologie staan centraal en komen uitgebreid aan bod.

Dit mag je verwachten:

Chemie begrijpen én toepassen

Je verdiept je niet alleen in de theorie, maar duikt ook de praktijk in. Kennis van feiten is niet onbelangrijk, maar het gaat vooral om het begrijpen en toepassen van natuurwetten. Practica nemen dan ook al vanaf het eerste deel van het bachelortraject een belangrijke plaats in: je doet tal van oefeningen en experimenten samen met andere studenten in kleine groepen.

​Proeven van de praktijk

De Universiteit Antwerpen is een wereldspeler op het gebied van wetenschappelijk onderzoek in de chemie en dat merk je ook in het onderwijs dat je volgt: je werkt als student samen met onderzoekers die jou betrekken bij hun onderzoek. Antwerpen zelf huisvest de tweede grootste (petro)chemische cluster ter wereld, na het Amerikaanse Houston. Je hebt dan ook heel wat lesgevers die werkzaam zijn in de chemische industrie en met hun twee voeten in de praktijk staan.

Bovendien breng je tijdens de opleiding verschillende bezoeken aan chemische bedrijven en onderzoeksinstellingen. Zo doe je al tijdens je opleiding meteen ook praktijkervaring op.

Vorm je programma volgens je eigen interesses

Vanaf het tweede deel van het bachelortraject kan je steeds meer een eigen pad uitstippelen, dat aansluit bij jouw interesses. Zo kan je onder meer kiezen voor milieuchemie, plasmatechnologie, nucleaire chemie, forensische chemie, computationele chemie… en bereid je je voor op de masteropleiding.

Switchen binnen wetenschappen kan

Net omdat de opleiding chemie zoveel raakvlakken heeft met de andere basiswetenschappen, kan je na het eerste of tweede deel van het bachelortraject chemie onder bepaalde voorwaarden nog overschakelen naar een andere opleiding in de wetenschappen.

In de richting van het onderwijs?

Droom je van een carrière in het onderwijs of de ruimere educatieve sector later? Ook daarmee kan je tijdens je bachelor al aan de slag!