Side header image

Bachelor in de communicatiewetenschappen

Jobmogelijkheden

  • Deze jobmogelijkheden zijn enkel van toepassing voor wie het masterdiploma behaald heeft.

Met je masterdiploma op zak ben je klaar om het arbeidsterrein van de communicatiewetenschapper te betreden: een waaier van functies ligt voor je open, van eerder uitvoerende tot puur strategische.

Mediatijger

In de mediawereld kan je aan de slag bij een krant, tijdschrift, radio- of tv-zender. Je schrijft artikelen, maakt reportages en neemt interviews af. Je voelt je als een vis in het water in de altijd evoluerende crossmediale wereld.

Maar in mediabedrijven werken niet alleen journalisten. Je kan er ook aan de slag als beleidsmedewerker, productieleider, communicatieadviseur, researcher, …

Cultuurpaus

Daarnaast is er ook in de culturele sector werk voor jou. Je plant bijvoorbeeld de culturele agenda in een cultuurcentrum, geeft vorm aan het cultuurbeleid van een stad of gemeente of verzorgt de promotie en communicatie van een culturele organisatie.

Communicatiegoeroe

In tal van bedrijven uit uiteenlopende sectoren ben je als communicatiespecialist onmisbaar. Marketingcommunicatie, public relations, interne communicatie, online communicatie … je doet het allemaal.
 
In het bijzonder bieden gespecialiseerde communicatie- en marketingbureaus mooie perspectieven. Je wordt er bijvoorbeeld accountmanager of strategisch planner.
 
In de publieke sector hou je je onder andere bezig met overheidscommunicatie en onderzoek. Als je je specialiseert in politieke communicatie, ben je ook de geknipte persoon voor functies zoals:

  • persverantwoordelijke voor bijvoorbeeld een politieke partij
  • persattaché op een ministerie of een kabinet
  • informatieambtenaar
  • opiniepeiler of onderzoeker

Onderwijs

Heb je zin om les te geven? Na het volgen van de specifieke lerarenopleiding mag je als leraar in het secundair onderwijs aan de slag. Je geeft vakken zoals media of maatschappelijke vorming.
 
Daarnaast kan je ook aan hogescholen en universiteiten doceren.

Onderzoek

Aan de universiteit kan je je bovendien verdiepen in onderzoek. Dat kan fundamenteel, maar zeker ook toegepast onderzoek zijn – bijvoorbeeld in de reclamewereld of om een specifiek communicatieprobleem van een organisatie op te lossen. Een carrière aan de universiteit begin je met een doctoraatsopleiding.