Side header image

Bachelor in de industriële wetenschappen: elektromechanica (industrieel ingenieur)

Jobmogelijkheden

  • Deze jobmogelijkheden zijn enkel van toepassing voor wie het masterdiploma behaald heeft.

De opleiding elektromechanica bereidt je voor op een zeer brede waaier van beroepen en functies. Je kan zowel terecht in industriële bedrijven als in dienstenbedrijven. Kmo’s zijn in jou geïnteresseerd, maar ook multinationals en overheidsbedrijven.

Verdiep je je graag in hoogtechnologische machines ...

Onze afgestudeerden vinden meestal werk in industriële of dienstensectoren die gebruikmaken van hoogtechnologische productiemiddelen. Daar word je verantwoordelijk voor het ontwerpen, tekenen of programmeren van productiemachines, maar eveneens voor de aankoop, het onderhoud en de herstellingen van machines – in binnen- en buitenland.

Met een diploma elektromechanica op zak kan je technisch verantwoordelijke van een productielijn worden, of groepschef, kwaliteits- of veiligheidsverantwoordelijke. 

… of ga je liever voor onderzoek en ontwikkeling?

Daarnaast is er ook werk in het domein van onderzoek en ontwikkeling. Je krijgt de kans ideeën en schetsen te vertalen in ontwerptekeningen, en dankzij je beheersing van de technologie en de productietechnieken kan je zelf prototypes realiseren

Wil je je inzetten voor klimaat en energie …

Je kan eveneens terecht in bedrijven die zich bezighouden met klimatiseringsinstallaties.  Sommige afgestudeerden gaan aan de slag als zelfstandige klimatiseringstechnieker.

De overheid zal in de toekomst nog meer verplichtingen inzake ‘efficiënt energiebeheer’ invoeren, waardoor er dringend nood is aan gekwalificeerde mensen om het energiebeleid en -ontwerp van gebouwen en productieprocessen in goede banen te leiden. De job van energiecoördinator is op jouw lijf geschreven.  

… of duik je de voedings- of transportsector in?

Dankzij jouw polyvalente opleiding kan je eveneens terecht in de voedingsindustrie, in distributie- en in transportbedrijven. Je wordt daar verantwoordelijk voor de productie of onderhoudsverantwoordelijke voor complexe installaties.

Onderwijs

Heb je zin om les te geven? Na het volgen van de specifieke lerarenopleiding kan je als leraar in het secundair onderwijs aan de slag. Je mag dan de vakken Elektriciteit, Elektromechanica, Mechanica, Nijverheidstechnieken en Koeltechniek geven.

Onderzoek

Aan de universiteit kan je de wereld van onderzoek en spitstechnologie induiken. Dat kan fundamenteel, maar zeker ook toegepast onderzoek zijn. Een carrière aan de universiteit begin je met een doctoraatsopleiding.