Side header image

Bachelor in de informatica

Jobmogelijkheden

  • Deze jobmogelijkheden zijn enkel van toepassing voor wie het masterdiploma behaald heeft.

Met een masterdiploma informatica kan je letterlijk alle kanten uit en heb je zicht op een ruime keuze op de arbeidsmarkt. Heel wat studenten hebben al zicht op een eerste job voor ze zijn afgestudeerd. Beroepen in de IT-sector zijn intussen knelpuntberoepen geworden en dit tekort zal in de toekomst alleen nog nijpender worden. Een masterdiploma informatica geeft je dan ook volop de kans om een uitdagende job te vinden die vooral bij jou en bij je eigen interesses past.

Kies voor onderzoek 

Heb je het wetenschappelijk onderzoeksvirus te pakken en wil je je verder bekwamen in fundamenteel of toegepast wetenschappelijk onderzoek? Dan kan je na je masteropleiding proberen een doctoraat-plaats te bemachtigen. Je werkt dan vier jaar lang aan je eigen onderzoek en schrijft een proefschrift. Als je dat met succes verdedigt, promoveer je tot doctor in de informatica.
 
Je kan ook terecht in industriële onderzoekscentra zoals VITO (Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek), IMEC (Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum) en het IBBT (Interdisciplinair instituut voor breedband technologie. En last but not least zijn er natuurlijk de R&D afdeling van alle grote en kleine bedrijven die producten maken waar software een cruciale rol speelt.

Bedrijfsleven en overheid staan te trappelen 

Binnen het bedrijfsleven speelt informatica een steeds belangrijkere rol. Onze maatschappij wordt steeds meer digitaal en deze trend zal zich blijven verder zetten. Er is dan ook een grote nood aan mensen die de informatie- en communicatietechnologie op een innovatieve manier kunnen toepassen in tal van bedrijven en sectoren: informaticabedrijven, softwarebureaus en consultancybedrijven, maar ook industrie, de banksector, verzekeringsinstellingen, telecombedrijven, de medische sector, transportondernemingen, media…
 
En ook de overheid heeft grootschalige projecten. Denk maar aan de elektronische identiteitskaart of tax-on-web. Voor zulke toepassingen zijn heel wat informaticaexperts nodig.
 
Er zijn daarbij heel wat verschillende opties, ook in leidinggevende functies: software-ontwerper, ontwikkelaar van programmatuur of nieuwe applicaties, ICT-architect, systeemontwerper, webontwerper en –ontwikkelaar, informatieanalist, functioneel analist, manager van informatiserings- en automatiseringsprojecten, netwerkspecialist, netwerkbeheerder, projectleider, ICT business consultant, adviseur, IT-manager, CIO…

Voor de klas 

Afgestudeerden kunnen ook terecht in het secundair en hoger onderwijs als docent of ICT-coördinator. Je kan ter voorbereiding tijdens je masteropleiding alvast de optie onderwijs volgen. Na je masteropleiding volg je nog de specifieke lerarenopleiding om ook daadwerkelijk voor de klas te kunnen staan.