Jobmogelijkheden

Oud-studenten van de Faculteit Sociale Wetenschappen vertellen over hun opleiding

Wat kan je worden met politieke wetenschappen?

Met elk van de masteropleidingen in de politieke wetenschappen kan je veel kanten uit. Je mag bijvoorbeeld denken aan deze functies:

  • Als beleidsmedewerker volg je een specifiek domein, onderhoud je contacten, analyseer je maatschappelijke problemen en breng je oplossingen aan. Nadien evalueer je het beleid. Gelijkaardige functies zijn kabinets- of stafmedewerker of politiek adviseur.
     
  • Als onderzoeker breng je een probleem in de maatschappij in kaart. Denk je eraan om wetenschappelijk onderzoeker te worden aan een universiteit? Dan is de doctoraatsopleiding je volgende stap.
     
  • Als lesgever kom je terecht in het secundair onderwijs, hogeschool of universiteit. Je volgt dan eerst nog een (verkorte) educatieve master.
     
  • Als informatieambtenaar geef je toelichting bij het beleid en informeer je de bevolking.
     
  • Als lobbyist, persattaché en woordvoerder ben je de spreekbuis van een bedrijf of verdedig je de belangen van een maatschappelijke groep.

Waar kom je terecht?

Heel vaak bij regionale, nationale of internationale overheden, maar je kan ook aan de slag bij een politieke partij, bij een vakbond of ngo, in het (internationale) bedrijfsleven of in de journalistiek. Veel afgestudeerden werken ook in onderwijs en onderzoek aan de universiteit of daarbuiten.