Side header image

Bachelor in de productontwikkeling

Laurette Van Aert maakt komaf met het stigma rond de rollator

Laurette Van Aert (masterstudente productontwikkeling) ontwikkelt voor haar masterproef een niet-stigmatiserende rollator die personen met een neuromusculaire aandoeningen actiever doet voortbewegen. Technopolis, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie, organiseert op vrijdag 26 mei een workshop om het prototype te testen met vrijwilligers, al dan niet met een aandoening.

De rollator is een opplooibaar model met enkele slimme innovaties. Zo kunnen patienten er ‘off-road’ mee gaan of hindernissen mee nemen in de natuur. De gebruiker van de MS-X-Move loopt meer rechtop dan wanneer hij een traditioneel exemplaar gebruikt. Ook de hoogte van het zitje is aanpasbaar: vandaag is het nog dikwijls zo dat gebruikers op een lagere ooghoogte zitten wat bijvoorbeeld converseren bemoeilijkt.

“Door de aanpassing van de hoogte kunnen patienten er zelfs een cafébezoek mee doen”, vertelt Laurette. “Als productontwikkelaar onderzoek je eerst hoe je het leven van de mensen (gebruikers) aangenamer en betekenisvoller kan maken, daaruit volgt al de rest”, vult Kristof Vaes, docent en promotor van dit onderzoek, aan. “Vandaag speelt ‘beleving’ in onze sector een belangrijke rol”.

Op de resultaten is het nog even wachten. Laurette moet zelfs haar masterproef nog verdedigen tijdens haar jurymoment in juni: “De eindfase van een masterproef is altijd stresserend, maar door deze workshop is het extra spannend. Al moet ik toegeven dat ik het erg leuk vind”, lacht Laurette.

Laurette en Kristof

Laurette Van Aert en promotor