Side header image

Bachelor in de toegepaste economische wetenschappen: bedrijfskunde

Jobmogelijkheden

  • Deze jobmogelijkheden zijn enkel van toepassing voor wie het masterdiploma behaald heeft

Waar kan je met je masterdiploma aan de slag? Het antwoord is: quasi overal. Het arbeidsterrein van een bedrijfseconoom is zeer ruim. En de vraag naar afgestudeerden blijft altijd groot.

In het bedrijfsleven

Voor een bedrijfseconoom leidt het meest voor de hand liggende beroepspad – hoe kan het ook anders – naar het bedrijfsleven. Je kan aan de slag:

  • in de industriële sector: in kleine en grote ondernemingen binnen uiteenlopende branches
  • in de dienstensector: in banken, verzekeringsmaatschappijen, audit- en accountingkantoren, consultingbureau’s…
  • in non-profitorganisaties: in ziekenhuizen, dienstencentra, beroepsorganisaties…

Dankzij de brede oriëntatie in je bacheloropleiding en de vergevorderde specialisatie in je masteropleiding ben je goed voorbereid op een leidinggevende functie. Er is werk voor jou in de algemene leiding van het bedrijf of in afdelingen zoals boekhouding, financiën, aankoop, personeel en marketing.
 
Als jong afgestudeerde heb je natuurlijk nog heel wat te leren in de dagelijkse praktijk. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe meer verantwoordelijkheden je krijgt en hoe sneller je kan groeien op maat van je ambities. Voor je het weet ben je financieel manager of personeelsdirecteur. Of zelfstandige met een eigen onderneming.
 
De job van bijvoorbeeld consulent, accountant of revisor kan je zelfs als zelfstandige uitoefenen. Een eigen bedrijf of dienstverlenend kantoor is dus ook een optie.

Bij de overheid

Ook de overheid is een belangrijke werkgever voor economisten. Je bent een graag geziene beleidsanalist/beleidsplanner/beleidsadviseur bij lokale, nationale en ook internationale overheidsdiensten.

In onderwijs en onderzoek

Heb je zin om les te geven? Na het volgen van de specifieke lerarenopleiding mag je als leraar economie in het secundair onderwijs aan de slag. Daarnaast bieden ook heel wat hogescholen en universiteiten opleidingen met een economische of bedrijfskundige inslag.
 
Aan de universiteit kan je je bovendien ook verdiepen in onderzoek. Dat kan fundamenteel, maar zeker ook toegepast onderzoek zijn – bijvoorbeeld om een specifiek bedrijfsprobleem op te lossen. Een carrière aan de universiteit begin je met een doctoraatsopleiding.

Internationaal

Ten slotte doe je het ook in het buitenland goed, want je talenkennis is een belangrijke troef. Bovendien heb je misschien al een buitenlandse studie- of stage-ervaring achter de rug.