Werken in het onderzoek

"Zo zie je maar dat je met fysica heel veel kanten op kan."

  • Zainab Hafideddine
  • Bachelor fysica (2012)
  • Master fysica: biofysica/medische fysica (2015)
  • Werkt bij Universiteit Antwerpen als doctoraatsstudent

Waarom koos je voor de opleiding fysica?

Als kind was ik altijd gefascineerd door het menselijk lichaam. Met de jaren begon ik boeken te lezen over sterren en planeten en werd m’n interesse deels vervangen door astrofysica. Mijn interesse voor fysica en wiskunde begon te groeien, maar toch wou ik graag een opleiding volgen waar er nog een link met het menselijk lichaam te vinden was. Op de opendeurdag van de UAntwerpen sprak ik met een doctoraatsstudent die de opleiding medische fysica had gevolgd. Dit wekte mijn interesse, omdat ik zo de twee dingen die mij interesseerden toch kon combineren.

Wat houdt je huidige job in?

In mijn onderzoek worden verschillende eiwitten, specifiek globines, bestudeerd en ingebouwd in nanomaterialen voor de aanmaak van biosensoren. Deze biosensoren worden ontwikkeld voor de detectie van specifieke moleculen die in hoge concentraties zeer toxisch zijn. Deze moleculen komen niet alleen vrij in het lichaam bij bepaalde ziektes, maar ook in verschillende sectoren zoals voedselindustrie of bedrijven die veel afvalwater produceren. De globines onder studie zijn zeer specifiek en sensitief voor deze giftige moleculen. 

Wat vind je leuk aan je job? 

Er is veel variatie op mijn werk. Zo zuiver ik bijvoorbeeld zelf mijn eiwitten (biochemie), die ik dan bestudeer via spectroscopische technieken (fysica). Ook heb ik veel boeiende samenwerkingen met andere groepen, zoals mensen uit de chemie en biologie. Zo leer ik altijd nieuwe dingen bij.