Side header image

Master in de industriële wetenschappen: elektromechanica (industrieel ingenieur)

Jobmogelijkheden

Praktische, technische krachten

Er is momenteel een chronisch tekort aan technologische hooggeschoolden, dus met een masterdiploma op zak vind je een ruim aanbod aan jobs.

  • Je kan zowel terecht in industriële bedrijven als in dienstenbedrijven.
  • Kmo’s zijn in jou geïnteresseerd, maar ook multinationals en overheidsbedrijven.
  • Je wordt productieleider, kwaliteitscoördinator, veiligheidsverantwoordelijke, projectleider of researcher.
  • Vaak neem je al snel een functie in het middenkader op.

Je grote troef is de combinatie van praktische vaardigheden en een sterk ontwikkeld technisch inzicht. En het feit dat je zowel zelfstandig als in team resultaatgericht kan werken.

Industrie of O&O?

Veel van onze afgestudeerden vinden werk in industriële of dienstensectoren die gebruikmaken van hoogtechnologische productiemiddelen. Daar ben je verantwoordelijk:

  • voor het ontwerpen, tekenen of programmeren van productiemachines;
  • voor de aankoop, het onderhoud en de herstellingen van machines.

Met een diploma elektromechanica kan je technisch verantwoordelijke van een productielijn worden, of groepschef, of kwaliteits- of veiligheidsverantwoordelijke.

Daarnaast is er ook werk in het domein van onderzoek en ontwikkeling (O&O). Je krijgt de kans ideeën en schetsen te vertalen in ontwerptekeningen, en dankzij je beheersing van de technologie en de productietechnieken kan je zelf prototypes realiseren.

Klimaat & energie

Je kan eveneens terecht in bedrijven die zich bezighouden met klimatiseringsinstallaties.  Sommige afgestudeerden gaan aan de slag als zelfstandige klimatiseringstechnicus.

De overheid zal in de toekomst nog meer verplichtingen inzake ‘efficiënt energiebeheer’ invoeren, waardoor er dringend nood is aan gekwalificeerde mensen om het energiebeleid en -ontwerp van gebouwen en productieprocessen in goede banen te leiden. De job van energiecoördinator is op jouw lijf geschreven.

Voeding & transport

Dankzij jouw polyvalente opleiding is er zeker ook een job voor jou weggelegd in de voedingsindustrie, en in distributie- en transportbedrijven. Je wordt daar verantwoordelijk voor de productie of onderhoudsverantwoordelijke voor complexe installaties. Mogelijkheden troef dus.

Ben je in de loop van je studie gebeten door het onderzoeksvirus, dan kan je kiezen voor het behalen van een doctoraat waarmee je een academische carrière kan uitbouwen.