Side header image

Master in de erfgoedstudies

Isolde Verhulst alumna

“De opleiding erfgoedstudies, vroeger monumenten- en landschapszorg, was voor mij de voltooiing van een puzzel. Het was uiteindelijk de zoektocht naar meer diepgang in architectuur die me deed beslissen om de weg van de monumentenzorg in te slaan. In erfgoedprojecten is er altijd een hoge graad van meerlagigheid aanwezig, sta je stil bij een brede waaier aan maatschappelijke waarden en wordt je creativiteit uitgedaagd.

Als restauratiearchitect pluk ik nog elke dag de vruchten van mijn opleiding. Ik maakte tijdens mijn studie verschillende methodieken eigen en kreeg een waaier aan technische bagage mee. Ze vormden een soort ruggengraat waarop ik verder kon bouwen. Het opleidingstraject zelf was erg aangenaam, het lessenpakket gediversifieerd, kwalitatief en gestuurd door een bezielde ploeg docenten.

Het was voor mij een grote meerwaarde om intensief samen te werken met studenten uit verschillende vooropleidingen. Tot op zekere hoogte leer je met elkaar meedenken vanuit de verschillende invalshoeken, zodoende besef je waarom kruisbestuiving in erfgoed zo belangrijk is en ook echt voor meerwaarde zorgt. Het is mijn overtuiging dat erfgoed perspectief kan bieden in onze snel veranderende samenleving, en dat geeft een goed gevoel.”

Isolde Verhulst is vennoot van het architectenbureau Karel Breda. Ze is onder andere betrokken bij de restauratie van de basiliek van Halle, het kasteel van Beersel, de Sint- Martinuskerk van Aalst en de ‘mijnkathedraal’ van Beringen.

Isolde Verhulst