Side header image

Master in de erfgoedstudies

Openingscollege 2017

Het openingscollege van de opleiding erfgoedstudies bevat steevast een bezoek aan een Antwerps monument. Dit jaar was het de beurt aan het Stadhuis.

Philippe Lemineur, docent in de opleiding en projectleider van de restauratiewerken aan het stadhuis, nam de studenten mee op sleeptouw in en rond het stadhuis en gaf hen alle details over de geplande werken. Ze bezochten onder meer de imposante marmeren trapzaal, de raadzaal met historische wandschilderingen en het met goudleer bekleede kabinet van de burgemeester.

‘Dit was een unieke kans voor onze studenten’, zegt Dirk Laporte (opleidingsvoorzitter erfgoedstudies). ‘Het stadhuis werd net voor de zomer helemaal leeggehaald voor de restauratiewerken. Daardoor konden we met de studenten alle ruimten van het 'schoon verdiep' bezoeken en het stratigrafisch onderzoek van alle decoratieve afwerkingslagen bekijken.'

Renovatiewerken stadhuis
Het stadsbestuur wil het stadhuis opnieuw een echt ‘huis van de stad’ maken. De benedenverdieping wordt daarom opengesteld voor het publiek en alle schepenen en hun kabinetten komen weer onder één dak. Bovendien wordt het gebouw van meer comfort voorzien en ook echt duurzaam gemaakt. De werken starten in december 2017 en zullen ongeveer drie jaar duren.