Side header image

Master in de erfgoedstudies

Studenten erfgoedstudies geven UAntwerpen patrimonium een nieuwe bestemming

Een semester lang werkten studenten erfgoedstudies in kleine interdisciplinaire teams aan een restauratie- en herbestemmingsvoorstel voor verschillende Antwerpse gebouwen. Stefan Decraemer, Frances Kannekens, Nick Serneels en Tom Vandelannoite uit het eerste masterjaar kozen voor de restanten van het Annuntiaten klooster in de Lange Winkelstraat.

Om tot een restauratie- en herbestemmingsvoorstel te komen, passen de studenten een onderzoeksmethode toe die gebaseerd is op een stedenbouwkundige, een bouwhistorische en een architecturale analyse, en die de basis vormt om een waardebepaling van hun pand te maken. Het onderzoek resulteert in een paper en een presentatie aan een jury van academici en mensen uit het werkveld. Docente Marieke Jaenen: “De opdracht is vrij 'integraal', de studenten moeten onder meer individueel kennis opzoeken, deze kennis delen en interdisciplinair samenwerken, inhouden van andere opleidingsonderdelen toepassen, schrijven en presenteren .” Nick Serneels bevestigt: “De opdracht was intens en allesomvattend, maar hierdoor ook heel leerrijk”.

Interdisciplinaire teams
Bij het indelen in teams letten Marieke Jaenen en Philippe Lemineur er op dat er een goede mix van studenten met uiteenlopende vooropleidingen bij elkaar zit. Dit is een voorbode van wat de studenten kunnen verwachten als ze effectief op de arbeidsmarkt terechtkomen. “De verschillende profielen zorgden soms voor discussies”, vertelt Nick. “Tom is landschapsarchitect en ik ingenieur architect, het spreekt voor zich dat wij de dingen anders benaderen. Zet daar nog een civiel ingenieur (Frances) en een archeoloog (Stefan) bij en je beseft dat er heel wat compromissen gemaakt moesten worden”, lacht Nick.