Side header image

Master in de erfgoedstudies

vocht- en zoutprofiel

Studenten erfgoedstudies steken de handen uit de mouwen in de kelders van de universiteit

De masterstudenten erfgoedstudies stellen een vocht- en zoutprofiel op tijdens het practicum 'Materialen: eigenschappen en degradatie'. Ze gebruiken hiervoor de muren in de kelders van hun gebouw in de Blindestraat.

Opstijgend vocht kan soms problemen geven, zeker in historische gebouwen. "Elk gebouw dat met zijn voeten in de grond staat en geen vochtkering heeft, krijgt hiermee te maken", vertelt docent Roel Hendrickx. "De studenten leren met deze meting het probleem in kaart te brengen. Zo kunnen ze inschatten van waar het vocht en de zouten afkomstig zijn. Nadien kunnen ze bepalen welke interventie nodig is", aldus Roel.

Arno Beunen (erfgoedstudies) vindt het practicum alvast een leuke afwisseling met de theorie: "Ik vind deze opdracht vooral interessant omdat ik dit later in het werkveld ook zal moeten doen".