Jobmogelijkheden

Masterdiploma op zak, wat nu?

Als apotheker kan je aan de slag in de brede sector van de gezondheidszorg. Misschien denk je meteen aan de apotheek bij jou om de hoek. Toch biedt het masterdiploma je nog heel wat andere mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Van werk zoeken is nauwelijks sprake. De meeste farmaciestudenten hebben al een job gevonden nog voor ze afstuderen.

Officina-apotheek

In een openbare apotheek – de zogenaamde officina – is het je taak om informatie te geven over geneesmiddelen en om patiënten te begeleiden bij het correcte gebruik ervan. De laatste jaren ligt de nadruk meer en meer op dat laatste. Als apotheker vervul je dus een belangrijke sociale rol, boordevol verantwoordelijkheid en afwisseling.

Daarnaast zal je, soms samen met apotheekassistenten, ook geneesmiddelen bereiden. Uiteraard ben je verantwoordelijk voor de conformiteit en de kwaliteit van de specialiteiten en bereidingen.

Als je later in een officina aan de slag wil, kies je voor de master in de farmaceutische zorg of voor de master in de geneesmiddelenontwikkeling: apotheker.

Ziekenhuisapotheek

In een ziekenhuis heeft een apotheker minder een sociale rol, maar ligt de focus veel meer op je organisatorische capaciteiten

  • Je staat in voor de aankoop, het beheer en de distributie van geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en implantaten in het ziekenhuis.
  • Je bereidt geneesmiddelen en bent verantwoordelijk voor de formularia. Je controleert of de kwaliteit van alle geneesmiddelen voldoet aan de normen.
  • ​Daarnaast lever je ook geneesmiddelen voor klinisch onderzoek af en volg je deze studies op.
  • Ten slotte adviseer je dokters en verpleegkundigen over het juiste gebruik van de geneesmiddelen.

Gezien het gevarieerde takenpakket, helpen in de meeste ziekenhuizen apotheekassistenten mee.

Als dit beroep je interesseert, specialiseer je je via de master-na-master in de ziekenhuisfarmacie nadat je de titel van apotheker behaald hebt.

Farma-industrie

In een farmaceutisch bedrijf doe je aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen of toedieningsvormen, of ben je verantwoordelijk voor kwaliteitszorg- en controle. Via klinische proeven test je bijvoorbeeld de doeltreffendheid en de veiligheid van de geneesmiddelen.

Een andere taak is voortdurend nagaan of het bedrijf voldoet aan de overheidsbepalingen rond registratie, informatie, terugbetaling en opvolging van de producten die op de markt zijn.

Niet alleen farmaceutische bedrijven zijn goede werkgevers voor jou. Ook in sectoren zoals de chemie, de cosmetica en voeding zijn apothekers aan het werk in onderzoek.

De master in de geneesmiddelenontwikkeling: biofarmaceutische wetenschappen bereidt je voor op deze taken.

Na de master-na-master in de industriële farmacie beschik je ook over de bevoegdheid om loten van geproduceerde geneesmiddelen vrij te geven.

Klinisch laboratorium

Je kan als leidinggevende in een klinisch laboratorium aan de slag, in een ziekenhuis of daarbuiten, als je na je masteropleiding kiest voor de master-na-master in de klinische biologie. In een klinisch laboratorium worden stalen van patiënten (bloed, urine...) geanalyseerd. 

Overheid

Bij de overheid kan je terecht bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. 

Op Europees niveau kan je als master in de geneesmiddelenontwikkeling tewerkgesteld worden in overheidsinstellingen zoals het European Medicines Agency (EMA), de tegenhanger van de Amerikaanse Food and Drug Administration.

Onderzoek en onderwijs

Aan de universiteit kan je een carrière in wetenschappelijk onderzoek uitbouwen. Na je masteropleiding kies je er dan voor om te doctoreren. De job van onderzoeker kan je vervolgens combineren met die van docent. Ook in de industrie wordt een doctorstitel op prijs gesteld.

Wil je liever in het secundair onderwijs lesgeven? Na het volgen van de educatieve master mag je aan de slag als leraar chemie of biologie of een andere wetenschap.