Side header image

Master in de wiskunde: financiƫle en toegepaste wiskunde

"Het leukste aan mijn job is het probleemoplossend denken."

  • Master wiskunde: financiële wiskunde (2010)
  • Doctor in de wetenschappen: wiskunde (2014)
  • Werkzaam als onderzoeksmedewerker verkeersmodellering bij de Vlaamse Overheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Verkeerscentrum

Wat houdt je huidige job in?

Het Verkeerscentrum ondersteunt het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid met kwaliteitsvolle, wetenschappelijk onderbouwde studies en adviezen rond verkeer en mobiliteit. Mijn job behoort tot de cluster ‘strategisch onderzoek’ binnen het Verkeerscentrum, die onder andere zorgt voor de uitbouw van strategische verkeersmodellen om van daaruit informatie en adviezen aan te reiken voor beleidsvoorbereiding, -opvolging, -uitvoering en -beslissingen.

Hoe ben je bij deze functie terechtgekomen?

Voor deze functie zocht men iemand met een masterdiploma in een exacte of toegepaste wetenschappelijke richting, een sterke wiskundige basis en een goede operationele kennis van informatica. Verder vroeg men specifiek naar een sterke analytische geest die verbanden kan leggen en oorzaken ziet. Deze concrete vragen - in combinatie met de functiebeschrijving - hebben me overtuigd om voor deze functie te solliciteren.

Welke kennis/competenties die je studie heeft bijgebracht benut je nu nog in je job?

De belangrijkste competenties die mijn studie wiskunde me heeft bijgebracht zijn basisvaardigheden zoals probleemoplossend denken, wiskundig modelleren, programmeren... Het is ook precies dit probleemoplossend denken, met name voor de uitbouw van strategische verkeersmodellen, dat ik het leukste vind aan mijn job.

Wat doe je op een doorsnee werkdag?

Een `doorsnee werkdag’ behoort niet tot deze job. De voorbije dagen werkte ik onder meer aan volgende zaken: studies en adviezen formuleren op basis van doorrekeningen met de strategische verkeersmodellen (opleveren van verkeersintensiteiten en voertuigkilometers op de wegvakken), beoordelingen maken van offertes die ingediend zijn met betrekking tot overheidsopdrachten, opleidingen volgen, enz.