Side header image

Master in de wiskunde: financiƫle en toegepaste wiskunde

"Mijn job gaat verder dan enkel de cijfertjes"

  • Elke Gijsbrechts
  • Bachelor wiskunde (2012)
  • Master wiskunde: financiële wiskunde (2014)
  • Werkzaam bij Argenta als portfolio risk en model manager

Wat houdt je huidige job in?

Als krediet modeller hou ik me bezig met de ontwikkeling en implementatie van kredietrisicomodellen die zowel in de operationele afdelingen (kredietacceptatie) als door het management gebruikt worden. Het gaat hier bijvoorbeeld om modellen die de kans bepalen dat een krediet ‘faalt’ of inschatten wat het verlies van de bank is indien zo’n krediet ‘faalt’. Dit ‘falen’ wil zeggen dat de kredietnemer zijn lening een tijdje niet kan terugbetalen en hierdoor een achterstand krijgt voor een lange periode. De bank heeft hierdoor kosten zelfs als de lening terug ‘geneest’. Het kan ook gaan over een acceptatiemodel dat mee bepaalt of een krediet al dan niet geaccepteerd zal worden.

Mijn taak omvat onder andere het verzamelen en controleren van historische data om zo betrouwbare datasets op te bouwen voor de ontwikkeling van de modellen en input te leveren voor kredietrisicotechnische analyses en rapportages.

Naast het ontwikkelen van modellen is ook het onderhoud van bestaande modellen zeer belangrijk. Het is belangrijk om te weten hoe nauwkeurig bestaande modellen zijn, in welk opzicht ze nog voldoende werken in de huidige economische situatie, en of eventuele correcties, aanpassingen of nieuwe modellen nodig zijn.

Hoe ben je bij deze functie terechtgekomen?

Nadat ik afgestudeerd was, wist ik niet onmiddellijk welke job ik zou gaan uitoefenen. Het is als wiskundige moeilijk om te weten wat je concreet kan doen met je diploma. Na wat zoeken naar vacatures ben ik uiteindelijk gewoon bij een aantal banken terechtgekomen voor een ongeveer gelijkaardige functie. Uiteindelijk ben ik bij Argenta in deze functie beland.

Wat vind je leuk aan je job?

Het leuke aan mijn job is dat je elke dag kunt ‘spelen’ met data die bovendien iets concreet betekent. Dagelijks ben ik bezig met wiskunde en programmeren, maar toch leer ik elke dag ook zaken bij uit de realiteit, en gaat het dus verder dan enkel de cijfertjes.