Side header image

Master in de wiskunde: wiskunde-onderwijs

"Ik leer elke dag veel bij, ook over hoe een bank werkt achter de schermen"

  • Bachelor wiskunde (2012)
  • Master wiskunde: wiskunde onderwijs (2014)
  • Werkzaam bij AXA Bank als junior risk officer

Wat houdt je huidige job in?

Sinds de bankencrisis enkele jaren geleden zijn de wetgevingen en de regels voor het risicobeheer van banken ongelooflijk verstrengd en uitgebreid. De risicocijfers moeten nauwkeurig ingeschat en berekend worden, en moeten geregeld gerapporteerd worden aan revisoren, het management en instanties zoals de Nationale Bank van België en de Europese Centrale Bank. In mijn huidige functie houd ik me samen met mijn naaste collega’s vooral bezig met deze rapportering, zowel het rapporteren zelf als het efficiënter trachten te maken van de procedures, alsook met het opvolgen van de regelgeving.

Hoe ben je bij deze functie terechtgekomen?

Na een - helaas mislukte - aanvraag bij het IWT voor een doctoraatsbeurs heb ik gesolliciteerd op allerhande vacatures, voornamelijk in de bankensector. Zo solliciteerde ik bij AXA Bank initieel voor een andere functie dan degene die ik nu bekleed. AXA Bank belde me daags nadien op met de vraag of ik niet geïnteresseerd was in een andere functie, want ze vonden mijn profiel hiervoor zeer interessant. Na twee positieve sollicitatiegesprekken heeft men mij dan een contract opgestuurd.

Welke kennis/competenties die je studie hebben bijgebracht benut je nu nog in je job?

Echt diepgaande wiskunde gebruik ik niet meer, voornamelijk omdat de wiskundige modellen voor het inschatten van risico’s in andere teams dan het mijne gebruikt worden. Het analyseren van data, door een groot bos de bomen toch nog zien, en het beknopt rapporteren van de resultaten aan ‘leken’ is daarentegen wel iets wat ik leerde in mijn studie.

Wat vind je leuk aan je job?

Ik leer elke dag veel bij, niet enkel over de specifieke rapporten die afgewerkt moeten worden of de concrete cijfers die we opvragen, maar in het algemeen ook over hoe een bank werkt achter de schermen. Daarnaast is de complexiteit van alle verschillende aspecten zo hoog dat ik ook voortdurend intellectueel uitgedaagd wordt om zaken te doorgronden.