Getuigenissen van alumni

Waar werken jouw voorgangers?

Als je afstudeert met een masterdiploma organisatie en management, word je alumnus of alumna van Universiteit Antwerpen. Op deze pagina vertellen enkele afgestudeerde MOM'ers over hun professionele carrière.

Youssef schreef een boek over ondernemen

"de opleiding is als een diamant met vele facetten

Pieter Uytterlinde richtte het dating platform 'Date A Mate' op

Pieter Uytterlinde behaalde in 2012 zijn masterdiploma Organisatie en Management. Onlangs richtte hij een nieuw datingplatform op, Date A Mate. “Na mijn studies werkte ik bij de Senaat en bij de NGO ArmenTekort. In 2015 richtte ik m’n eerste onderneming op: een foodtruckbedrijf. Zo’n 4 jaar later heb ik die zaak verkocht maar ik ben nog steeds trots op het concept dat ik toen gelanceerd heb. Nu combineer ik lesgeven met het bedenken en vermarkten van nieuwe concepten.”

Met vallen en opstaan

De zin voor ondernemen heeft Pieter altijd al gehad. "Het planmatig werken, 100% voor iets gaan en een grote focus hebben… Ik start graag eigen projecten op en vind het uitdagend om te zien of iets werkt of niet. Ook tijdens mijn studententijd was ik redelijk gedisciplineerd. Ik genoot van het studentenleven maar als er na een nachtje stappen een les was om 08.30 uur, dan stond ik er iedere keer.”

“In de opleiding Management & Organisatie krijg je een grondig inzicht in hoe een bedrijf of organisatie werkt en welke externe invloeden een rol spelen. Dat gaf me de nodige theoretische achtergrond. Maar een zaak oprichten, met alles wat erbij komt kijken, ervaar je toch pas zodra je ermee begonnen bent – met vallen en opstaan.”

Date A Mate

Date A Mate is ontstaan omdat ik zelf op zoek was naar de ware maar niet goed wist waar te zoeken. Ik zat op Tinder, deed speeddates,… maar dat was mijn ding niet.  Er ontbrak iets, en ik was daar niet alleen in. Er zijn veel singles die op zoek zijn naar een relatie, die markt lijkt alleen groter te worden.

Daarom ben ik onderzoek beginnen doen naar wat de wetenschap zegt over partnerkeuzes en partnervoorkeuren. Wanneer is iemand tevreden in zijn of haar relatie? Welke factoren spelen daar een rol in? Zo blijkt bijvoorbeeld dat speeddates en online dating modellen de hersenen overprikkelen. Daardoor zijn mensen geneigd om naar zichtbare kenmerken te kijken.

Dating platformen focussen meestal op uiterlijke kenmerken, denk maar aan Tinder. Op korte termijn kan dit werken, maar misschien niet op lange termijn. Bij Date A Mate volgen mensen eerst een e-learning/webinar, waarna ze wetenschappelijke vragenlijsten invullen. Daarna komen ze op een matchingsplatform en krijgen ze uiteindelijk de keuze om in een gematchte groep of in duo activiteiten te doen.

Zelf ondernemend?

Ben je zelf ondernemend van aard? Dit zijn de tips van Pieter. “Probeer creatief te zijn en je goed te positioneren als niche. Laat je niet te snel ontmoedigen en toon karakter en doorzettingsvermogen. Luister ook naar mensen die echt ervaring en ondernemingszin hebben. Kortom, ga ervoor maar met het nodige verstand."

 

Marieke Versteeg werkt als Innovation Coach en projectmanager bij Greenhouse

Marieke Versteeg-Cobussen is 32 jaar en werkt als Innovation Coach en projectmanager bij Greenhouse, een online marketingbureau in Eindhoven. In 2013 studeerde ze af aan de Universiteit Antwerpen met een Master in Organisatie en Management

Marieke: “Ik ben mede verantwoordelijk voor het opzetten en vormgeven van nieuwe producten en diensten en voor het stimuleren van innovatie binnen de organisatie. Daarnaast heb ik een sociaal initiatief opgezet binnen Greenhouse. Ik wilde maatschappelijk verantwoord ondernemen concreet maken binnen en heb hier een plan voor gemaakt. Met Greenhouse Cares willen we kinderen, studenten en startups helpen hun sociale en groene doelen te halen door de kracht van marketing in te zetten.”

De opleiding Organisatie en Management gaf Marieke de mogelijkheid om in 1 jaar tijd bedrijfskundige kennis op te doen. "Ik ben in het diepe gesprongen, gestopt met werken en in Antwerpen gaan wonen. De master is echt een snelkookpan. Je krijgt op hoog tempo veel nieuwe kennis en praktijkervaring. Ik heb hier geleerd snel te schakelen, analytisch te denken en keuzes te maken over wat op welk moment relevant is. Dat is iets dat ik nog steeds dagelijks moet doen in mijn huidige werk, waar het tempo ook hoog ligt."

Als tip geeft ze mee om te genieten en niet bang te zijn om een verkeerde studiekeuze te maken. “Als alumnus van de UA ben je opgeleid tot een kritisch analytisch denker met een goede mix van theoretische kennis en praktijkervaring. Daar zitten bedrijven om te springen. Ik ken slechts een handvol mensen die uiteindelijk terecht zijn gekomen in een functie waar ze voor gestudeerd hebben. Dus kies vooral met je hart!”

Michelle van Poucke is Project Management Consultant bij Threon

In 2016 studeerde Michelle af aan de Universiteit Antwerpen met een masterdiploma organisatie en management.


Michelle: “Ik help klanten met het managen van hun projecten, programma’s of portfolio. Ik ben zelf verantwoordelijk voor de opzet van de PMO (project management office), een orgaan dat overkoepelend werkt en een overzicht behoudt over de verschillende projecten die lopende zijn.”

Waarom koos ze voor deze master? Michelle: “Het was na mijn opleiding Facilitair Management niet direct de meest evidente keuze om naar Antwerpen te gaan, maar toch koos ik voor de master na een sessie over verder te studeren. Snel werd duidelijk dat deze opleiding mij een veel ruimer en strategischer inzicht kon bieden.

Tijdens haar studie verwierf Michelle verschillende skills die ze nu nog steeds toepast in haar job. “Het voordeel aan de studie organisatie en management is dat je vakken krijgt van mensen die met beide voeten in het werkveld staan. De ervaringen die ze met mij hebben gedeeld, kan ik nog steeds toepassen in mijn job.”

Zo denkt ze nog vaak terug aan de term WIIFM (‘What’s in it for me?’). Michelle: “Een project kan nog zo perfect zijn uitgevoerd, als de mensen voor wie je werkt niet overtuigd zijn van de meerwaarde voor henzelf, is het project gedoemd om te mislukken. Mensen zijn het belangrijkste aspect van je project.

Ze kijkt tevreden terug op haar master: “Ik zou de opleiding direct opnieuw doen. Dankzij de praktijkervaring van de docenten heb je namelijk niet alleen boeiende lessen, maar krijg je er meteen handige tips en tricks bij die je in het werkveld kan gebruiken.”

Astrid Somers is Brand Manager bij Alken-Maes

Astrid Somers studeerde in 2018 af aan de master organisatie en management. Op dit moment werkt ze als Junior Brand Manager bij Alken-Maes, waarbij ze verantwoordelijk is voor de merken Christal en Hapkin.

Astrid: “Ik werk bij on-trade, wat kortweg het horecalandschap betekent. Ik zorg ervoor dat de visibiliteit van mijn merken verhoogt. Dat doe ik door merchandising zoals bierviltjes en gadgets te ontwikkelen. Daarnaast ontwikkel ik rotatie-acties. Dat zijn acties die ervoor zorgen dat mijn merken meer worden verkocht. Dat is maar een kleine samenvatting van de brede waaier aan taken die ik opneem.”

Ze koos destijds voor de opleiding organisatie en management omdat ze zich in drie domeinen kon verbreden en daarbovenop een specialisatie kon kiezen. Tijdens de master verwierf ze daarbovenop skills die nog steeds aan te pas komen tijdens haar job: samenwerken met andere personen, presentaties geven, analytisch te werk gaan …

Astrid besluit: “Ik kan deze master aanraden, omdat er een goed evenwicht is tussen praktijk en theorie. Time management is er wel cruciaal; zorg daarom dat je altijd op een gestructureerde manier plant. Zo kan je het beste in jezelf naar boven halen!”

Julie Van Calster is District Manager bij Lidl

Julie Van Calster studeerde in 2018 af van de master organisatie en management, en ging nadien aan de slag bij Lidl.

Eerst volgde ze een traineeship bij Lidl dat twee jaar duurde. Julie: “Ik moest er van nul beginnen. Denk kassa, rekken vullen, bestellingen plaatsen … Je start als bediende en eindigt in het distributiecentrum. Zo doorloop je alle stappen die verbonden zijn aan het verkoopsproces bij Lidl. Het einddoel? Je wordt verkoopsmanager, waarbij je verantwoordelijk bent voor vijf winkelfilialen.” Sinds begin 2020 is Julie verantwoordelijk voor alle winkels binnen een district.

Julie koos voor de opleiding organisatie en management, omdat ze al van jongs af aan vertrouwd was met het reilen en zeilen van een winkel. “Mijn ouders zijn zelfstandigen. Hoe ouder ik werd, hoe benieuwder ik was naar hoe het professioneler kon. Een team leren aansturen, cijfers beheersen, een strategie uitdenken … het zijn stuk voor stuk thema’s die mij interesseren. De master organisatie en management verruimt je kennisveld op een fascinerende manier. Je krijgt niet alleen pure theorie, maar toetst die ook af aan échte cases uit de bedrijfswereld.”

Dat laatste ondervond Julie tijdens haar praktijkgerichte masterproef. “Je krijgt een realistische businesscase gepresenteerd, waarbij je rekening moet houden met de noden en wensen van het bedrijf. Dat is uitdagend, maar ook vernieuwend. Je leert namelijk nauw samenwerken met een partner én je ondervindt dat theorie alleen niet de beste oplossing biedt voor bedrijven. Zo krijg je een ander perspectief op de bedrijfswereld dan je normaal in colleges krijgt aangereikt.

 

Sam is zaakvoerder van Becoming

Sam: "De brede, theoretische basis van de opleiding helpt me nog steeds in het runnen van mijn zaak."