Side header image

Postgraduaat in de informatie- en bibliotheekwetenschap (tijdelijk niet aangeboden)

Profiel

Wat?

Het postgraduaat in de informatie- en bibliotheekweten­schap (IBW) is de enige universitaire opleiding over informatiebeheer en bibliotheken in Vlaanderen. De opleiding wordt sinds 1983 georganiseerd door de Universiteit Antwerpen.

In de opleiding IBW leer je adequaat kennis en informatie te beheren, vaak met behulp van ICT. Tevens verwerf je de nodige competenties om een project of organisatie aan te sturen. Hierbij besteden we veel aandacht aan bibliotheken, maar ook documentatie- en informatiediensten komen aan bod. Deze instellingen spelen in onze informatiemaatschappij een cruciale rol:

 • informatievoorziening: ze stellen kennis en informatie breed beschikbaar
 • informatiebeheersing: ze organiseren het aanbod zo dat de gebruiker er zijn weg in vindt
 • dienstverlening: ze assisteren gebruikers bij de beantwoording van hun vragen.

Vandaag vereisen deze taken meer deskundigheid dan ooit tevoren. Het wereldwijde informatieaanbod is overweldigend, en het blijft maar groeien. Digitale ontwikkelingen creëren steeds nieuwe mogelijkheden. De informatiemaatschappij wordt gekenmerkt door verandering.

Een deskundige omgang met informatieprocessen vereist dan ook uiteenlopende competenties:

 • begrip van het belang van kennis en informatie in de samenleving
 • wetenschappelijk onderbouwd inzicht in het beheer van informatie
 • gevorderde kennis van hedendaagse ICT-toepassingen
 • diverse juridische en managementvaardigheden

Deze diverse competenties vormen de clusters waarrond het IBW-programma is opgebouwd.

Voor wie?

De opleiding staat open voor iedereen met minstens een diploma van profes­sionele bachelor.

Afgestudeerden van een biblio­theekschool zonder ander diploma kunnen eventueel in aanmerking komen om de opleiding te volgen na goedkeu­ring van een aanvraagdossier door de Onderwijscommissie.

Specifieke voorkennis wordt niet verwacht, behalve een algemene basis in computer- en IT-gebruik.

De doceertaal is het Nederlands, maar we gaan uit van een goede (passieve) beheersing van het Engels met het oog op de verwerking van wetenschappelijke literatuur.

Nieuws
 • 5
  nov
  Postgraduaat IBW houdt op te bestaan
  Het postgraduaat in de informatie- en bibliotheekwetenschap houdt na volgend academiejaar op te bestaan. "We kunnen niet anders", legt rector Alain Verschoren uit. "De universiteit moet besparen, anders komt het basisaanbod in gevaar."
 • 25
  sep
  Tentoonstelling 'Heilige Plaatsen, Heilige boeken'
  Momenteel loopt in Antwerpen de dubbeltentoonstelling 'Heilige Plaatsen, Heilige Boeken'. IBW is nauw betrokken bij de tentoonstelling 'Heilige Boeken. Jodendom, Christendom, Islam' in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.
 • 4
  apr
  Raf Guns wint Onderzoeksprijs
  Raf Guns is docent van het Postgraduaat in de informatie- en bibliotheekwetenschap (IBW) van UAntwerpen. Hij heeft de Emerald/EFMD Outstanding Doctoral Research Award gewonnen in de categorie Information science.


1  

Volg IBW op