Praktische vragen

Bachelor sociaal-economische wetenschappen

Kan ik gaan studeren in het buitenland tijdens deze opleiding?

Dat gaat. Meer nog, het wordt sterk aangeraden. Lees hier welke mogelijkheden er allemaal zijn of bekijk onderstaande video.

[TOP]

Naar het buitenland tijdens je opleiding sociaal-economische wetenschappen

Ontdek alle mogelijkheden

Wat zijn de studiekosten?

​Voor de opleiding sociaal-economische wetenschappen betaal je elk academiejaar studiegeld.

Daarbovenop moet je de cursussen aankopen voor de opleidingsonderdelen waarvoor je bent ingeschreven. Als je alle boeken nieuw aankoopt, kan dit bedrag oplopen tot enkele honderden euro's. Als je tweedehandsboeken aanschaft, kan je deze kosten serieus doen afnemen. Ook je eventuele vervoers- en/of woonkosten mag je niet uit het oog verliezen.

[TOP]


Heb ik een laptop nodig als student sociaal-economische wetenschappen?

Je krijgt voor verschillende opleidingsonderdelen taken die op een computer uitgevoerd moeten worden.

Bovendien wordt verwacht dat je dagelijks je UAntwerpen-mailbox en de online Blackboard-leeromgeving consulteert.

Hoewel een (eigen) computer zeer handig is, is het niet strikt noodzakelijk. In de bibliotheek van de Stadscampus vind je namelijk computers met alle nodige software en internetverbinding waar je als student vrij gebruik van mag maken.

Overweeg je een nieuwe laptop aan te kopen voor je studie sociaal-economische wetenschappen? Bekijk dan zeker deze tips.

Studenten die geen eigen laptop kunnen betalen, kunnen contact opnemen met studiekiezer.sew@uantwerpen.be.

[TOP]

Welke boeken moet ik kopen en waar doe ik dat?

​Met het kopen van cursussen en boeken wacht je best tot na de toelichting van de professoren. Meer informatie over studieboeken en cursusdiensten lees je hier.

[TOP]

Hoe vraag ik bijzondere faciliteiten aan?

Studenten met een functiebeperkingtopsportstudentenstudenten-kunstenaars en student-ondernemers, kunnen bijzondere faciliteiten aanvragen voor onderwijs en/of examens via deze webpagina.

[TOP]

Hoe verloopt het academiejaar?

Bekijk de exacte data voor lesperiodes, examenperiodes en lesvrije periodes in de academische kalender.

[TOP]

Studiepunten, hoe zit dat nu weer juist?

Als student sociaal-economische wetenschappen krijg je les op de Stadscampus

Waar vind ik mijn collegerooster?

Studenten die ingeschreven zijn kunnen  hun collegeroostser raadplegen of downloaden via het studentenportaal en SiSA.

Nog niet ingeschreven? Bekijk dan het voorbeeldrooster voor de eerste bachelor sociaal-economische wetenschappen.

[TOP]

Zijn er proefexamens om jezelf te testen?

  • ​Voor economie, sociologie en psychologie worden in de loop van het jaar online proefexamens georganiseerd. Deze examens zijn vrijblijvend, maar worden sterk aangeraden. Ze geven je namelijk een goede indicatie van de mate waarin je bent voorbereid voor de echte examenperiode.
  • Voor andere opleidingsonderdelen, zoals accountancy en statistiek, word je tijdens het academiejaar verplicht de leerstof te verwerken door het maken van een grote elektronische studieopdracht.
  • Voor de talen zijn er voortgangstesten gedurende het hele jaar.
  • Voor quasi alle opleidingsonderdelen worden er voorbeeldexamens en extra oefeningen op de online Blackboard-leeromgeving geplaatst.

[TOP]

Welke soorten colleges en examens zijn er?

Is er specifieke informatie voor studenten uit Nederland?

Wil je de grens oversteken om in Antwerpen sociaal-economische wetenschappen te komen studeren? Goed idee! Hier vind je alle informatie voor studenten uit Nederland aan UAntwerpen. Hieronder lees je een getuigenis van een Nederlandse SEW-student.

Paddy Winkelhuijzen is een Nederlandse SEW-student in Antwerpen

Student Paddy Winkelhuijzen kwam na zijn studie vwo in Nederland naar Antwerpen om sociaal-economische wetenschappen te studeren. We stellen hem enkele vragen.

Veel Nederlanders die overwegen om SEW te komen studeren twijfelen aan hun voorkennis wiskunde. Hoe is het niveau van wiskunde in de opleiding?

Paddy: “Als je in Nederland wiskunde B volgde, is de opleiding SEW echt heel haalbaar. Je leert tijdens het eerste bachelorjaar functies integreren en afleiden vanaf de basis, en dat is dan eigenlijk voor jou  herhaling. Wat wel nieuw is, zijn de hoofdstukken over matrices. Maar dat is eigenlijk niet zo moeilijk.

Meer dan op de middelbare school, moet je theorie instuderen. Dat heeft echter meer te maken met de aanpak van universiteiten, dan de België.

Je voorkennis kan je goed testen aan de hand van het ‘Aan de slag’-pakket van UAntwerpen. In september kan je ook een voorbereidende cursus wiskunde volgen, maar als je wiskunde B volgde dan zie je daar eigenlijk enkel zaken die je al zou moeten beheersen.”

Wat zijn voor jou enkele belangrijke verschillen tussen studeren in België en studeren in Nederland?

Paddy: “In Nederland heb ik natuurlijk enkel middelbaar onderwijs (vwo) gevolgd, waardoor vergelijken ook voor mij niet 100% mogelijk is. Hoewel ik uiteraard wel vrienden heb die in Nederland aan een universiteit studeren.

Aan UAntwerpen wordt het academiejaar opgesplitst in twee semesters. In Nederland werkt men vaak met vier semesters. Het gevolg is wel dat ik als SEW-student in België meer leerstof van een langere lesperiode moet verwerken tijdens de examenperiode.

Een ander groot verschil is dat je aan UAntwerpen slechts voor 60% van de vakken geslaagd moet zijn om het jaar nadien opnieuw volledig te kunnen inschrijven zonder de zogenaamde ‘studievoortgangsbewaking’. Ik heb de indruk dat de meeste Nederlandse universiteiten daar strenger in zijn.”

Hoe bevalt het als Nederlandse SEW-student in Antwerpen?

Paddy: “Ik zit op kamers in Antwerpen. Eigenlijk is er een overschot aan kamers. Het aanbod is hier groter dan de vraag. Dat is heel comfortabel als student, want je hebt veel keuze, je betaalt een correcte prijs en je hebt er weinig tot geen stress over.

Met Socio Economica heeft onze opleiding een fijne, inclusieve studentenvereniging. Je kan aansluiten zonder ontgroening, en ze organiseren veel activiteiten waar je medestudenten kan ontmoeten. Daarnaast vervult deze vereniging ook een beetje de rol van wat men in Nederland een ‘studievereniging’ noemt. Socio Economica richt namelijk ook infomomenten en bijlessen wiskunde in.

Met de Vlaamse taal heb ik geen grote problemen gehad. Het went vlug, en je leert het snel goed begrijpen. Als Nederlandse vrienden hier op bezoek komen, zijn ze verbaasd hoe goed ik het ‘Vlaams’ versta.”