"Taal is sleutel tot artificiële intelligentie"

Wat heeft taal te maken met computers en dataonderzoek? "Hoe taalgevoeliger computers worden, des te dichter komen we bij artificiële intelligentie", bewijst het onderzoek van professoren Walter Daelemans, Mike Kestemont en Guy De Pauw.

Het onderzoekscentrum CLiPS van de UAntwerpen gebruikt de grote rekenkracht van spelconsoles om computers verschillende vormen van taalgebruik aan te leren. Zo voeden ze de computer met specifieke jongerentaal, zodat die automatisch gevallen van ‘cyberbullying’ ontdekt en meldt, bij de moderator van een chatforum of bij de ouders. Via zulke computerlinguïstiek kan onder meer een leeftijd en een geslacht geplakt worden op anonieme surfers, wat CLiPS aanwendt in het opsporen van pedofielen op online jongerenfora.


"De link tussen tekst en informatica is niet zo vergezocht", bevestigt Walter Daelemans, het hoofd van de onderzoeksgroep en zelf een van de vele letterkundigen die er werken. "Taal is wat ons als mens onderscheidt. Al onze emoties zitten erin. En voor het eerst hebben computers genoeg rekenkracht om de gevoeligheden in iemands taalgebruik te herkennen en daarop te reageren."

Opvallend genoeg zijn spelconsoles verantwoordelijk voor die rekenkracht. Meer bepaald de grafische processors die erin zitten zijn in staat om in een milliseconde talloze connecties tegelijk te maken, waar een klassieke processor dat een per een zou doen.

"Eigenlijk werkt het zoals ons brein", zegt Daelemans. "Waardoor de computer ook een context kan inschatten. Een experiment wees uit dat een computer die een tijdlang alle tekst van Google News te verwerken kreeg, soortgelijke woorden - zoals de maanden van het jaar - samen plaatste, zonder dat die wist wat ze betekenden. Dan kan je spreken van gezond verstand. En dus van artificiële intelligentie. Alle grote spelers zijn het er dan ook over eens: tekst is vandaag de grote technologische uitdaging."

Lees het volledige artikel in het Magazine Universiteit Antwerpen 19 (maart 2016)