Je kan korting krijgen op het opleidingsaanbod van de Open Universiteit indien je in aanmerking komt voor:

Halvering collegegeld eerstejaars hoger onderwijs

De hoogte van het collegegeld kan voor iedereen een financiële drempel zijn. Daarom wordt het collegegeld van eerstejaars studenten tot 31/08/2024* gehalveerd voor de eerste twaalf maanden.

De halvering van het eerste jaar collegegeld geldt voor elke student die:

  • in of na studiejaar 2018-2019 voor het eerst begint met een opleiding aan een door de Nederlandse overheid gefinancierde (bekostigde) universiteit of hogeschool
  • een bacheloropleiding volgt;
  • het wettelijk collegegeld betaalt. 

Als je al een opleiding hebt gevolgd aan een Belgische (Vlaamse) universiteit of hogeschool kom je nog steeds in aanmerking voor de halvering van het collegegeld.

*Het kabinet heeft besloten de halvering van het collegegeld stop te zetten vanaf het studiejaar 2024-2025 (per 1 september 2024). 

Start je na 1 september 2023 met een bacheloropleiding of -cursus, dan heb je recht op verlaagd wettelijk collegegeld tot 31 augustus 2024. Dus geen 12 maanden meer. Vanaf het studiejaar 2024-2025 betaal je het volledige collegegeld. Als je voldoet aan de voorwaarden heb je recht op maximaal 12 maanden aaneengesloten halvering van het wettelijk collegegeld, gerekend vanaf de eerste dag van de maand waarin de cursus start. Start je na 1 september 2023 met een bacheloropleiding of -cursus, dan heb je recht op verlaagd wettelijk collegegeld tot 31 augustus 2024.

KMO-portefeuille

De KMO-portefeuille is een subsidiemaatregel gericht naar kleine en middelgrote ondernemingen. De Vlaamse overheid geeft 20% (middelgrote ondernemingen) en 30% (kleine ondernemingen) steun aan ondernemingen die willen investeren in opleiding, advies, kennis en mentorschap. 

De Open Universiteit is een door de KMO-portefeuille erkende dienstverlener (erkenningsnummer: DV.O247148 (letter)). Aanvragen onder het thema beroepsspecifieke competenties zijn niet mogelijk voor opleidingen van de Open Universiteit.

Meer informatie over KMO-portefeuille vind je op www.kmo-portefeuille.be.

Hier vind je ook een duidelijk stappenplan om vlot een subsidieaanvraag in te dienen. Houd rekening met de verschillende deadlines.

KCOU kortingsregeling

De Open Universiteit biedt een korting aan op het wettelijk collegegeld aan studenten met een laag inkomen én die ouder zijn dan 55. Of je in aanmerking komt voor de kortingsregeling hangt af van je totale belastbare gezinsinkomen van het jaar waarvoor je de korting aanvraagt.

In het aanvraagformulier (pdf - 387 Kb) geef je op basis van inkomensbewijzen aan dat je in aanmerking komt voor korting. Je krijgt van bureau KCOU een voorlopige beschikking en je kan met korting cursussen bestellen. Zodra je de belastingsaanslag van het kortingsjaar hebt gekregen, stuur je deze naar bureau KCOU na. Zij controleren of je gezinsinkomen inderdaad onder de kortingsgrens lag. Indien dit het geval is, krijg je de definitieve beschikking. Is je inkomen toch hoger, zal je de toegekende korting moeten terugbetalen.

De korting is van toepassing op inschrijvingen voor losse cursussen, start- en studiepakketten en tentamenkansen. De korting bedraagt, afhankelijk van het inkomen, 50 of 80% op het cursusgeld.

Vóór je inschrijft dien je een aanvraag in te dienen, achteraf wordt geen korting toegekend. Na goedkeuring geef je op het inschrijfformulier aan dat je een geldige beschikking hebt door het KCOU-nummer in te vullen. De kortingsregeling moet elk jaar opnieuw worden aangevraagd en is geldig per kalenderjaar.

Meer info: www.ou.nl/kcou

Levenlanglerenkrediet

Het levenlanglerenkrediet (LLLK) is een vorm van studiefinanciering die ook voor studenten van de Open Universiteit beschikbaar is. De uitvoering van het levenlanglerenkrediet gebeurt door DUO. Kijk voor meer informatie op de website van DUO. Dit is een vrij complexe aanvraag. Uitgebreide informatie kan verkregen worden op het studiecentrum.

LLLK is een lening die terugbetaald moet worden. Terugbetaling is afhankelijk van de hoogte van het inkomen, nl. 12% van het gezinsinkomen verminderd met vooraf bepaalde bedragen (zie 'hoeveel terugbetalen').

Meer info

Tijdskrediet

Als je in de privé- of non-profitsector werkt, kan je je loopbaan tijdelijk onderbreken om (opnieuw) te gaan studeren. Indien je aan de voorwaarden voldoet, kan je kiezen om voltijds of deeltijds (1/2 en 1/5) tijdskrediet op te nemen. Je moet minstens twee jaar anciënniteit hebben binnen de onderneming en je moet ingeschreven zijn voor minstens 27 studiepunten per jaar of 9 studiepunten per ononderbroken periode van 3 maanden (met een jaartotaal van 27 studiepunten).

Bij het opnemen van tijdskrediet kan je een maandelijkse onderbrekingsuitkering aanvragen bij de RVA. In sommige gevallen betaalt de Vlaamse overheid ook een bijkomende aanmoedigingspremie.

Attesten kunnen door medewerkers van de Vlaamse studiecentra ingevuld worden.

Meer informatie vind je op https://www.vlaanderen.be/tijdskrediet.

Vlaams zorgkrediet

Als in de openbare sector werkt, kan je zorgkrediet opnemen om je loopbaan te onderbreken. Je kiest dan voor een voltijdse of deeltijdse (1/2 of 1/5) onderbreking. Je komt in aanmerking als je minstens 9 studiepunten per jaar opneemt.  Neem je Vlaams zorgkrediet op, dan ontvang je een uitkering afhankelijk van je persoonlijke situatie. Door online de simulator in te vullen, kan je nagaan of je al dan niet in aanmerking komt en zo ja, welke uitkering je daarbij kunt ontvangen.

Attesten kunnen door medewerkers van de Vlaamse studiecentra ingevuld worden.

Meer informatie vind je op https://www.vlaanderen.be/vlaams-zorgkrediet.

Opleidingscheques (VDAB)

Omwille van een striktere toepassing van de reglementering omtrent opleidingscheques komen de opleidingen van de Open Universiteit niet langer in aanmerking voor opleidingscheques. Studenten die reeds opleidingscheques hebben aangevraagd kunnen een terugbetaling (pdf - 105 Kb) vragen aan de VDAB.

Betaald educatief verlof/ Vlaams opleidingsverlof

Het stelsel van betaald educatief verlof (BEV) wordt omgevormd tot Vlaams Opleidingsverlof. Momenteel kan je geen gebruik maken van dit verlofstelsel voor de opleidingen van de Open Universiteit.