1. Studieplanning
    Alles begint met een goede studieplanning. Zorg ervoor dat je cursussen blok-klaar zijn voor de start van de blokperiode, zo kan je je volledig focussen op het memoriseren van je leerstof. Maak ook een realistische planning. Plan hoeveel dagen je nodig hebt om een vak te herhalen en noteer eventueel hoeveel pagina’s je per dag wil instuderen. Hou hierbij ook rekening met vaste verplichtingen. Een voetbalwedstrijd of familiefeest kunnen er best bij als je ze op voorhand inplant.

     
  2. Verwittig anderen
    Breng je vrienden en familie op de hoogte van je examenplanning, zo kunnen ze daarmee rekening houden en je niet lastig vallen op cruciale momenten. Durf ook neen te zeggen tegen verleidelijke en ongeplande verzoekjes om leuke dingen te gaan doen.

     
  3. Een gezond ritme
    De ene studeert liever ’s ochtends en overdag, de andere liever ’s avonds en ’s nachts. Ontdek wat het beste voor je werkt, maar zorg in ieder geval voor voldoende nachtrust en ontspanning. Probeer voor je gaat slapen ook iets leuk te doen, zodat je overdag iets hebt om naar uit te kijken. Studeer en slaap je in dezelfde ruimte? Maak dan een duidelijke overgang tussen de twee. Ga na het blokken nog even naar buiten en zet je raam open. Studeer ook nooit in bed. Je bed bewaar je voor rust en ontspanning.

     
  4. Ontspanning
    Probeer op geregelde tijdstippen te ontspannen. Wees wel zuinig met het www en in het bijzonder met smartphones. Je hersenen moeten al hard genoeg werken, laat staan dat je ze de hele dag extra belast met het beantwoorden van Whatsapp of het checken van Instagram en Facebook. Uit onderzoek blijkt ook dat smartphones dodelijk zijn voor onze concentratie. Ga daarom tussen het blokken door eens een wandelingetje maken, kook samen met je kotgenoten of doe aan sport. ‘Disconnect to reflect!’

     
  5. Je ideale studieplek
    Zoek uit waar je het best studeert. Studeren doe je best in een rustige omgeving, waar er niet te veel afleiding is en anderen je niet kunnen storen. De bibliotheek werkt voor sommigen, maar zeker niet voor iedereen. Anderen overlopen dan weer wel graag de leerstof met medestudenten.

     
  6. Snel afgeleid?
    Als je merkt dat je snel afgeleid bent door iets, ga dan na of je die afleider kan uitstellen naar een ontspanningsmoment. Zo kan je bijvoorbeeld die ene aflevering van je favoriete serie of dat kwartier Instagram houden voor als je klaar bent met je leerstof van die dag.

     
  7. ‘Repetitio est mater studiorum’
    Herhaal de dag erna of enkele dagen erna wat je de voorbije dag(en) hebt gememoriseerd. Korte herhalingsmomenten na een nachtje slapen zijn een boost voor je geheugen.

     
  8. Eet gezond en gevarieerd
    Probeer zware maaltijden en fastfood te vermijden. Wees ook zuinig met pepdrankjes. Ze kunnen op korte termijn wel energie geven, maar de weerslag volgt meer dan waarschijnlijk de dag(en) erna.

     
  9. Dag van je examen
    Wees op tijd op de dag van je examen, maar ga er ook geen uren op voorhand rondhangen. Stresserende medestudenten kan je best vermijden. Ook na een examen overloop je best geen antwoorden op examenvragen met medestudenten, de kans bestaat dat je met een slecht gevoel naar huis gaat terwijl dat helemaal niet nodig is.

     
  10. Moeilijk moment? Zoek steun!
    Zoek steun bij vrienden en familie als het even wat moeilijker gaat. Afspreken is misschien niet altijd evident, maar een telefoontje kan al wonderen doen. Als je graag met iemand anders over je zorgen praat, kan je ook altijd langskomen op het STIP voor een individueel gesprek met een studentenbegeleider.