Voor leerkrachten

Wil je een workshop organiseren rond Aan de slag voor jouw leerlingen en/of collega's? Ontdek hier het aanbod aan workshops en demo's.

"Aan de slag geeft mijn leerlingen een concreet beeld van wat ze moeten kunnen in het hoger onderwijs"

Voor het vak studiekeuzebegeleiding was Sarah Wielandts op zoek naar interessante hulpmiddelen om haar leerlingen van het zesde jaar ASO voor te bereiden op het hoger onderwijs. Hiervoor vond ze concreet lesmateriaal in Aan de slag. Het zelfstudiepakket Academische taalvaardigheid Nederlands zet ze bijvoorbeeld in om leerlingen te laten oefenen in het nemen van notities.

Sarah geeft Nederlands, geschiedenis en een projectuur studiekeuzebegeleiding aan het Sint-Lievenscollege in Antwerpen. Zij staat voor de klas in het vierde, vijfde en zesde jaar ASO en maakt op verschillende manieren gebruik van Aan de slag, voornamelijk tijdens het derde trimester. De leerlingen maken sommige onderdelen (verplicht) individueel. Daarnaast krijgen ze tijd om zelf rond te kijken op de site en die pakketten te doorlopen die hen persoonlijk interessant lijken voor hun verdere studiekeuze: “De leerlingen zijn heel geïnteresseerd in de zelftests en de voorbereidende cursussen die specifiek voor hun richting zijn”.

Zelf notities nemen

In het zelfstudiepakket Academische taalvaardigheid Nederlands gaan de leerlingen aan de slag met de tips om notities te maken. Eerst nemen zij deze klassikaal door, vervolgens werken zij er zelfstandig aan verder. Daarna nodigt Sarah een spreker uit, zoals een docent van de universiteit, om een minicollege te geven. De leerlingen nemen notities tijdens dit college. Achteraf krijgen zij feedback op hun notities van Sarah. Zo weten ze of ze op het goede spoor zitten.

Weten wat er verwacht wordt in het hoger onderwijs

Sarah vindt Aan de slag in de eerste plaats nuttig voor leerlingen die een universitaire opleiding overwegen: “Het geeft hen een concreet beeld van wat ze moeten kunnen en wat er net anders zal zijn in het hoger onderwijs”. Ook de combinatie van documenten en videoclips vindt ze positief. Vooral de videoclips spreken de leerlingen heel sterk aan; langere teksten kunnen hen wel eens afschrikken. Verder biedt Aan de slag voor Sarah concreet lesmateriaal dat de leerlingen individueel en op eigen tempo kunnen verwerken volgens hun eigen interesses en individuele noden.

Ontdek hier meer good practices van leerkrachten