Voor leerkrachten

Wil je weten hoe andere leerkrachten Aan de slag gebruiken? Ontdek hier de good practices van enkele onder hen.

Wil je een workshop organiseren rond Aan de slag voor jouw leerlingen en/of collega's? Ontdek hier het aanbod aan workshops en demo's.

 

Aan de slag biedt heel wat mogelijkheden voor:

  • begeleid zelfstandig leren: Leerlingen kunnen zelfstandig de zelftests maken, het leermateriaal doorlopen en de oefeningen oplossen. Zo kunnen zij de leerinhoud actief verwerken op eigen tempo en niveau. Bij vragen of onduidelijkheden kan de leerkracht hen ondersteuning bieden om de opdracht tot een goed einde te brengen.
  • samenwerking: Leerlingen kunnen aan eenzelfde computer samen een oefening maken, kort overleggen of samenwerken aan een opdracht. Zij kunnen ook elk een zelftest maken en vervolgens samen de feedback overlopen. Indien de ene leerling problemen ondervindt met een specifieke vraag terwijl de andere deze correct heeft beantwoord, kan deze leerling hierover uitleg geven.
  • differentiatie: Leerlingen kunnen met behulp van de zelftests hun huidige niveau van voorkennis bepalen. Afhankelijk van hun specifieke voorkennis kunnen zij een eigen leerroute doorlopen in het pakket op hun eigen tempo. Zo kan je inspelen op de verschillen tussen leerlingen op het vlak van hun motivatie, interesse, voorkennis en individuele leerstijl. 
  • feedback: Zowel bij de zelftests als bij de oefeningen is er veel aandacht voor feedback. Deze is zowel bevestigend als corrigerend, bijvoorbeeld in de vorm van een antwoordmodel, werkpunten of richtlijnen. Zo weten leerlingen welke stappen zij kunnen ondernemen om hun voorkennis verder bij te schaven.