Chemie en veiligheid versus water en vuur

Maandag 10 december 2018 - 19.30 uur

Korte omschrijving van de lezing

In deze voordracht wordt ingegaan op de veiligheidsaspecten en veiligheidsbeleving in de chemische industrie. Wat wordt er allemaal gedaan om ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt bij de creatie van de moleculen? Hoe kan men deze veiligheidscultuur continu verbeteren? Wat bij veranderingen in het productieproces? Maar ook: wat is de rol van de mens in dit hele verhaal? Wat is de juiste “drive” in dit hele verhaal en waarom worden al deze veiligheidsinspanningen gedaan? Ja, waarom doen we dit eigenlijk allemaal? Aan de hand van een nieuw te bouwen installatie zullen we alle facetten stap voor stap trachten toe te lichten en ondervinden of we antwoorden kunnen formuleren op deze vragen.

Foto UAntwerpen

Gert Van Bortel


Als industrieel ingenieur ging Gert Van Bortel in 1990 aan de slag bij vleeswarenfabriek Pluma. Daar stond hij aanvankelijk aan het hoofd van de afdeling Engineering en was hij uiteindelijk ook verantwoordelijk voor Onderhoud, Energie, Milieu en Veiligheid. In 1996 sloot hij zich aan bij het vrijwillige brandweerkorps van Wommelgem als brandweerman. Na ongeveer zes jaar had hij de volledige opleiding tot Brandweercommandant doorlopen.

In 2000 zocht hij de chemiesector op. Hij kwam al snel tot een overeenkomst met BASF Antwerpen en begon als Technical Intervention Leader, met Belintra als een van zijn missies. Later kreeg hij de leiding over het brandweerkorps van BASF en in 2008 werd hij Hoofd Operationele Veiligheid. In deze functie was hij verantwoordelijk voor het brandweerkorps en de beveiliging van locaties, transport en producten. Enkele jaren later werd hij afgevaardigde van BASF te Ludwigshafen en verantwoordelijk voor de operationele ondersteuning bij noodsituaties op de Duitse BASF locatie. In 2017 werd hij benoemd tot wereldwijd hoofd Emergency Response van BASF.

Hij is sinds 2003 actief als gastdocent en spreker bij KUL, ie-net, UAMS, UAntwerpen en VESTA met als hoofdthema’s incidentenbeheer, HazMat, Emergency Response planning en ervaringsuitwisseling.

Na elf actieve jaren als brandweerman trad hij van 2007 tot 2015 ook op als commandant van het vrijwillige brandweerkorps van Wommelgem.