Vrolijke, vrolijke wetenschap

Wetenschap heeft meestal een doodserieus imago. Maar soms kan de prof met de ernstige bril, geïnterviewd tegen de obligate boekenmuur, zijn enthousiasme niet verbergen. Vaak stuurt de onderzoekster vanuit haar labo met een brede glimlach een hoopvol bericht de wereld in. Af en toe profileert een wetenschapper zich vrolijk als ‘mad scientist’ met een onderzoek buiten de gebaande paden. En maak je soms zelf niet de bedenking dat een of ander studieobject eigenlijk best leuk klinkt?

De nieuwe reeks van Studium Generale focust op het vrolijke, gelukkige en hoopvolle in de wetenschap.

Zo zijn er optimistische doorbraken in de zoektocht naar minder agressieve kankertherapieën. Of biedt onderzoek bij astronauten nieuwe perspectieven voor patiënten met evenwichtsstoornissen. Wie wordt daar niet blij van?

Geluk is trouwens zelf een onderzoekstopic. Wat is geluk eigenlijk? Iets waarover we filosoferen, of zit het toch ergens heel concreet in onze hersenen? Valt geluk te meten of misschien zelfs te sturen? Kan je het ook bevorderen, bijvoorbeeld met een pilletje? Hoe maak je meer mensen gelukkig? Wat zijn daarvan de gevolgen voor de samenleving? Hoe stond men in vroegere eeuwen tegenover positieve emoties?

Acht sprekers geven hun kijk op vrolijke wetenschap en geluk. We zoeken naar antwoorden in de neurobiologie en de psychiatrie, duiken de geschiedenis in op zoek naar vervlogen uitingen van humor en proberen geluk te vatten op het snijvlak van economie, filosofie en sociologie. We focussen op hoopvolle ontdekkingen binnen de geneeskunde en de fysica. We geven een forum aan wetenschappers die de traditionele structuren loslaten om te innoveren. Van harte welkom om te komen luisteren en van gedachten te wisselen!