Woe 16 oktober 2019 'Dier, dierwaardigheid en recht. Naar een universele verklaring van de rechten van het dier?'

Vele landen definiëren dieren in hun wetgeving als "levende wezens met gevoel". Ze zijn daardoor méér dan zomaar voorwerpen, maar personen zijn het nog niet.

Maar wat "kopen" dieren nu eigenlijk met die speciale definitie? Welke dieren zijn bedoeld? Hebben zij dan extra rechten? Of hebben personen extra plichten ten opzichte van dieren?  Deze Wetenschap Centraal wordt, samen met Frederik Swennen, professor Rechten UAntwerpen en allereerste professor van de leerstoel Dier en Recht, een zoektocht langs de grenzen van het recht en van het rechtsbeginsel dierwaardigheid.

Bibliotheek Permeke
19u30 - 21u15
Gratis, vooraf inschrijven via Permeke bibliotheek

Woe 11 december 2019 'Invloed, Overvloed, Overvoed? Hoe en waarom diverse media(figuren) mee bepalen wat we wel en niet eten.'

Wat je eet is jouw eigen keuze. Of niet? Aangeboren voedselvoorkeuren en psychologische reflexen beïnvloeden ons eetgedrag, in samenspraak met onze omgeving. We eten wat onze vrienden, ouders, familie, collega’s en soms zelfs beroemdheden eten. En we eten niet wat afgeschilderd wordt als ‘dik makend’ ‘of ‘niet ethisch’. Wat je eet is eigenlijk veel minder je eigen keuze dan je denkt, en de rol die diverse media spelen in het beïnvloeden van wat je eet is niet altijd zo duidelijk. Hoe beïnvloeden media ons eetgedrag? Waarom is voeding zo’n hot item en brengt het mensen ertoe om mee te doen aan tal van hypes? Waarom zijn nationale en internationale BV-koks (denk aan Jeroen Meus of Yotam Ottolenghi) zo succesvol? En wat met de sociale functie van eten in deze tijdsgeest waar iedereen achter zijn schermpje zit? Dit zijn vragen die tijdens deze lezing aan bod komen en waar we achteraf ook samen een antwoord trachten op te vinden.

Charlotte De Backer is hoofddocent Communicatiewetenschappen aan de UAntwerpen en is actief in het domein van voeding, media en samenleving. Ze  bracht recent een boek uit over de impact van wat we eten op onze identiteit en sociaal gedrag (To eat or not to eat meat, Rowman & Littlefield).

Bibliotheek Permeke
19u30 - 21u15
Gratis, vooraf inschrijven via Permeke bibliotheek

Locatie

Bibliotheek Permeke Foyer
De Coninckplein 25-26
2060 Antwerpen
Tel. +32 3 265 31 35
Fax +32 3 265 30 04
levenslangleren@uantwerpen.be