Experimenteer mee met CO2!

Workshop rond klimaatverandering, gericht op leerlingen eerste graad secundair onderwijs

In het dagelijkse nieuws worden we overspoeld met negatieve berichten over de klimaatverandering en de gevolgen ervan (verhalen over klimaatvluchtelingen en voedselschaarste, smeltende ijskappen en het resulterende habitatverlies voor pooldieren, nieuwe temperatuur-, droogte- en regenrecords). Maar wat betekent klimaatverandering eigenlijk? En wat kunnen we er aan doen? 
In deze workshop gaan de leerlingen zelf aan de slag als klimaatonderzoekers. In een eerste interactief deel krijgen ze een theoretisch antwoord op de vraag ‘wat is klimaatverandering?’. Vervolgens leren ze in een reeks  proefjes wat CO2 is, bootsen ze zelf het broeikaseffect na en worden de oorzaken van de klimaatverandering onder de loep genomen. Daarnaast wordt nagegaan welke van onze dagelijkse gewoontes aangepast kunnen worden om de klimaatverandering in te dijken. Ten slotte maken de leerlingen ook kennis met het wetenschappelijk onderzoek achter de klimaatvoorspellingen.

De workshop kan in de klas gegeven worden en duurt 2 à 3 uur. Doelgroep zijn de leerlingen uit de eerste graad secundair onderwijs. De workshop is kosteloos en de proefjes zijn zo opgesteld dat ze nadien makkelijk en met een minimum aan materiaal kunnen herhaald worden.

Contact

Thi Minh Tu Nguyen
Jasper Bloemen
Campus Drie Eiken
Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk
Belgiƫ
Tel. 32652363
thiminhtu.nguyen@uantwerpen.be