6 december 2022

Dinsdag 6 december 2022 organiseert het Departement Cultuur, Jeugd en Media de eerste editie van CULTURE TALKS; het nieuwe jaarlijkse sectorevenement voor de brede media- en cultuursector. Het Departement brengt partners en experten uit de culturele sectoren samen met academici en beleidsmakers, om zicht te verdiepen in sociale, maatschappelijke, economische en technologische veranderingen. In dialoog willen we antwoorden vinden op huidige en toekomstige uitdagingen.

Editie 2022: CULTURE TALKS Commons

CULTURE TALKS focust telkens op een thema met een groeiend belang in het cultuur-en medialandschap. De eerste editie zoomt in op het potentieel van een common cultuurbeleid. De meerwaarde van commons voor cultuur en media en de impact ervan op het beleid worden onderzocht. 

Wat is een commonEen common of gemeengoed ontstaat wanneer een groep mensen samen een hulpbron delen en afspraken maken over het gebruik ervan. Ook in Vlaanderen zien we initiatieven zoals ‘De Koer’ in Gent, die steunen op het collectief bezit en beheer van materiële en immateriële bronnen. 

Hoe maken we ons cultuurbeleid commons proof? Als curator van CULTURE TALKS Commons presenteert Pascal Gielen, hoogleraar Cultuursociologie (ARIA - Universiteit Antwerpen) en expert in cultural commons, een praktijkgericht programma dat antwoord tracht te bieden op die vraag en de sectordialoog kan aanzwengelen.

Programma

Tijdens lezingen, inspiratiesessies en workshops wordt de waarde van commons op drie domeinen onderzocht:

Economie: Belangrijke vragen zoals ‘Hoe werkt een commonseconomie?’ Biedt ze een alternatief voor subsidies?’ en ‘Welke rol kan de overheid spelen?’ worden onder de loep genomen.
Centrale spreker: Michel Bauwens (Peer2Peer Foundation)

Ruimte: In de steden komt ruimte voor cultuur en kunstenaars steeds meer in het gedrang. Hoe kunnen commons helpen om structureel ruimte te verwerven voor gedeeld creatief gebruik en wat zijn de effecten?
Centrale spreker: Iva Cukić (Ministry of Space)

Digitalisering: Streamingplatformen halen het functioneren van de culturele en creatieve industrie aardig overhoop. Hoe kunnen cultuurorganisaties en kunstenaars zich hiertegen wapenen? Wat met auteursrechten en patenten op het internet?
Centrale spreker: Merete Sanderhoff (Sharing is Caring)

Locatie

Universiteit Antwerpen - Hof van Liere, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen 

Inschrijven

Inschrijven kan via www.vlaanderen.be/cjm/nl/agenda/culture-talks-commons