29 mei 2024 om 20u - Bourlaschouwburg, Antwerpen

Met de Vlaamse verkiezingen op 9 juni 2024 in het vooruitzicht, nodigen Toneelhuis en ARIA (Antwerp Institute for the Arts) je van harte uit voor een boeiende avond in de Bourla.

Auteur en cultuursocioloog Pascal Gielen geeft een aanzet tot de discussie over de rol van cultuur. Vervolgens gaan politici van alle politieke partijen met elkaar in debat over wat cultuur volgens hen moet doen in en voor een samenleving.

Meyrem Almaci (Groen), Joachim Pohlmann (N-VA), Tatjana Scheck (Vooruit), Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), Jos D'Haese (PVDA), Filip Brusselmans (Vlaams Belang) en Annelies Thoelen (CD&V) tekenen present.

Het debat wordt gemodereerd door politicoloog Dave Sinardet.

Moet de cultuursector bijvoorbeeld nog het ‘volk opvoeden’, of heeft hij vandaag andere taken? Of, moeten kunstenaars en creatieven bijdragen aan de economie of een democratisch klimaat? Hoe moeten ze dat doen, en wie moet zich daar in de eerste plaats over ontfermen? Heeft cultureel Vlaanderen een opdracht, misschien wel een (morele) plicht en hoe moet het die dan volgens deze politici vervullen?

Tijdens het debat zullen we de standpunten van verschillende politieke partijen verkennen. Waar liggen voor hen de prioriteiten en wat moet anders in een toekomstig cultuurbeleid? Kom luisteren en ontdek hoe politiek Vlaanderen denkt over de rol van cultuur.