Giraf Dana krijgt een tweede leven

giraf dana
Giraf Dana overleed in 2017 op 20-jarige leeftijd in Zoo Antwerpen. Haar skelet krijgt nu een plek op Campus Drie Eiken en zal onder meer als didactisch materiaal gebruikt worden tijdens de opleiding van toekomstige dierenartsen.

Inhuldiging   

Dinsdag 20 november om 16.30 uur 

Locatie 
Universiteit Antwerpen
Campus Drie Eiken, Ingang Gebouw S
Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk
Route

® Jonas Verhulst 

Giraf leeft verder tussen de studenten

Giraf leeft verder tussen de studenten

ZOO Antwerpen schenkt skelet van overleden giraf Dana aan Universiteit Antwerpen. 

Vijftien maanden na haar dood begint giraf Dana aan een tweede leven op UAntwerpen. ZOO Antwerpen leent het skelet uit aan de universiteit. “Dana zal een bron van informatie zijn voor onder anderen de dierenartsen en de biologen van de toekomst”, klinkt het.

In augustus 2017 overleed Dana, de oude dame van de giraffengroep in ZOO Antwerpen. Dana werd twintig jaar. Na haar dood nam de dierentuin contact op met de Universiteit Antwerpen. “Al van bij de oprichting zet ZOO Antwerpen in op drie grote pijlers: natuur, wetenschap en educatie”, vertelt Linda Van Elsacker, zoölogisch directeur van de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen). “Kijk bijvoorbeeld naar ons online platform ZOOScience.be, waarin we de wetenschappelijke kant van de dierentuin belichten.”

“Bij leven zorgt een bijzonder dier als een giraf natuurlijk voor heel wat mooie verhalen. Het overlijden is een moeilijk moment voor de verzorgers en andere betrokkenen, maar voor de wetenschappelijke wereld begint er vervolgens een nieuw hoofdstuk. Onze dierenarts onderhoudt contacten met musea, wetenschappelijke instituten en universiteiten. Voor het skelet van Dana kwamen we uit bij de Antwerpse universiteit, waar we al jaren intensief mee samenwerken voor heel wat onderzoeksprojecten. Dana zal een bron van informatie zijn voor onder anderen de dierenartsen van de toekomst.”

Net zoals de hond
“Toen de zoo ons contacteerde, reageerden we meteen heel enthousiast”, zegt prof. Chris Van Ginneken, verbonden aan het Departement Diergeneeskunde van UAntwerpen. “We hebben eerst een dissectie gedaan op het kadaver en vervolgens prepareerden we het skelet. Dana krijgt een mooie plek in de grote inkomhal van een van onze gebouwen op onze Campus Drie Eiken. Maar het is niet alleen de bedoeling om haar skelet tentoon te stellen, het gaat ook actief gebruikt worden door studenten diergeneeskunde en biologie.”

De keuze voor een niet-alledaags dier – toch in België – lijkt een beetje merkwaardig, maar volgens Van Ginneken is die keuze helemaal niet zo vreemd. “In onze opleidingen leggen we veel nadruk op vergelijkend onderzoek. De lange nek van een giraf heeft bijvoorbeeld zeven halswervels, net zoals een koe en een hond, maar toch is een giraffennek veel buigzamer.”

Het skelet van Dana werd zo gemonteerd dat onderdelen zoals de schedel, de nek, het voor- en achterbeen er eenvoudig afgehaald kunnen worden. In de practicumzaal kunnen studenten die onderdelen dan nauwgezet vergelijken met die van andere dieren. De Universiteit Antwerpen zal het skelet van de giraf ook gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Van Ginneken: “Daarom hebben we in samenwerking met het Departement Biologie alle botten en botjes eerst ingescand. Voor ons is dit bijzonder waardevol materiaal om onderzoek te doen naar de link tussen de vorm van een onderdeel en de functie die het vervult.”

Lees meer in Een tweede leven voor Dana op ZooScience.be 

Giraf Dana

® Jonas Verhulst