In Vlaanderen werken meer dan 350 000 mensen in de zorg, in Nederland zelfs ruim 1 miljoen. Toch zijn er handen te kort. Er verandert ook veel in de gezondheidszorg. Steeds meer mensen hebben langer zorg nodig. Ze willen ook langer thuis blijven wonen en willen inspraak in de zorg die ze ontvangen. En de digitalisering is voortdurend in evolutie. Zorgverleners (in spe) hebben dus andere vaardigheden en expertise nodig dan vroeger.

De ZORO-training

Om op al die noden in te spelen, ontwikkelt het Interreg Vlaanderen-Nederland project ZORO – Zorgroute Arbeidsmarkt – een training rond vier noodzakelijke competenties: interprofessioneel samenwerken, technologische wendbaarheid, intrapreneurship en ethisch handelen. Die ZORO-training ging in januari 2021 een eerste keer van start. Een tweede reeks is gepland vanaf september 2021, op verschillende locaties bij de projectpartners: Curio te Roosendaal (NL), Gouverneur Kinsbergencentrum te Wilrijk (BE), VIVES graduaat Verpleegkunde te Kortrijk (BE) en VIVES Hogeschool te Brugge (BE).

Meer informatie over het ZORO-project lees je hier.

Wil je op de hoogte blijven van ZORO en de volgende reeks van de ZORO-training? Schrijf je hier in voor onze mailings!

Over het project

Gouverneur Kinsbergencentrum, het provinciaal centrum voor zorgeconomie en -innovatie, startte in 2019 dit project samen met verschillende Vlaamse en Nederlandse onderwijsinstellingen: Curio, Universiteit Antwerpen, VIVES graduaat Verpleegkunde en VIVES Hogeschool. Het project loopt drie jaar. Dankzij de cofinanciering van Interreg Vlaanderen-Nederland, Gouverneur Kinsbergencentrum, Provincie Antwerpen en de verschillende partners wordt een budget van 2 miljoen euro vrijgemaakt.