Edubron-onderzoek inspireert MOS

22.09.14

Gedeputeerde voor Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Rik Röttger stelde op maandag 22 september MOS voor in het Atheneum MXM in Merksem. MOS gaat voor duurzame scholen, straffe scholen en zet in op intrinsieke motivatie, vergroening en eigenaarschap van de school en een doorgedreven leerlingenparticipatie. De afgelopen jaren zetten al 850 scholen stappen om van hun school een duurzame en milieuvriendelijke schoolomgeving te maken. MOS daagt hen nu uit om nog een stap verder te gaan.

MOS is een samenwerking tussen de Vlaamse overheid, de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Na 13 succesvolle jaren is het nu tijd voor een nieuwe visie, een nieuwe aanpak, een nieuw MOS. Bijna 600 basisscholen en 250 secundaire scholen uit de provincie Antwerpen zetten de afgelopen jaren grote stappen om van hun school een duurzame en milieuvriendelijke schoolomgeving te maken. Ondertussen is de wereld sterk veranderd en zijn de uitdagingen er niet minder op geworden.

MOS zet vanaf nu meer in op intrinsieke motivatie, vergroening van de school, eigenaarschap van de school en doorgedreven leerlingenparticipatie. Voor de nieuwe visie en aanpak volgde MOS de aanbevelingen van wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door de onderzoeksgroep Edubron (Universiteit Antwerpen). Scholen die zorg en inzet voor het milieu een vaste plaats geven in hun schoolcultuur, kunnen dit voortaan herkenbaar uitdragen door o.a. het MOS-icoon toe te voegen aan het logo van de school. Ze kunnen zich registreren op de ‘groene kaart’ op www.mosvlaanderen.be en zo deel uitmaken van een groeiende maatschappelijke beweging van ‘duurzame scholen, straffe scholen’.

Gedeputeerde voor Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Rik Röttger stelde op maandag 22 september het vernieuwde MOS voor Antwerpen voor in het Atheneum MXM Merksem. Een aantal jaar geleden startte de school met een wetenschapstuin en een Romeinse tuin. Sinds 2 jaar werken de leerlingen samen met de buurt in de moestuin van de school. Begin dit schooljaar maakten leerlingen van het eerste jaar een kippenhok en gaven de leerlingen van het basisonderwijs een rondleiding in de tuinen.