2016

November 2016

September 2016

Augustus 2016

Maart 2016

Project 'Ferme Pekes':

Februari 2016

Januari 2016

2015

December 2015

 

November 2015

  • Gewassen langs spoorweg bevatten metaal (Metro, 06/11/2015)

    Artikel in de reeks 'Vlaamse Scriptieprijs', over de masterscriptie van Sofie Longueville onder leiding van professoren Roeland Samson (UAntwerpen) en Gijs Du Laing (UGent).

Oktober

  • Roeland Samson ontvangt jaarprijs wetenschapscommunicatie voor AIRbezen (Nieuwsoverzicht UAntwerpen, 18/10/2015)

September 2015

Over voedsel fermenteren:

  • Gezocht: deelnemers die thuis wortels doen rotten (Het Nieuwsblad, 08/09/2015)

    De Universiteit Antwerpen is op zoek naar veertig deelnemers voor ‘Ferme Pekes’, een project waarbij ze thuis zelf wortels moeten fermenteren. 'Vandaag eten we vrijwel geen gefermenteerde producten meer', zegt onderzoeksleider Sarah Lebeer.

  • Topchef onderzoekt fermenterende groenten (Het Laatste Nieuws, 08/09/2015)

  • UA wil Antwerpenaren massaal doen fermenteren (Gazet van Antwerpen, 08/09/2015)

    De Universiteit Antwerpen is op zoek naar veertig deelnemers voor ‘Ferme Pekes’, een project waarbij ze thuis zelf wortels moeten fermenteren. “Vandaag eten we vrijwel geen gefermenteerde producten meer”, zegt onderzoeksleider en bio-ingenieur Sarah Lebeer.

  • Bio-ingenieurs zoeken Antwerpenaars die wortelsap willen fermenteren (EOS, 07/09/2015)

    Groenten fermenteren is in, maar hoe gezond zijn ingemaakte wortels? Fermenteer je eigen wortels – uit eigen tuin of uit de winkel – en de Universiteit Antwerpen zoekt het voor je uit in het project ‘Ferme Pekes’. 

 

Over luchtvervuiling:

 

April 2015: Promotiefilmpje voor de wereldexpo in Milaan

Op de wereldexpo in Milaan zal een fimpje te zien zijn over de samenwerking van Prof. Sarah Lebeer met topchef Kobe Desramaults. Bekijk het filmpje hieronder!

April 2015: Reportage op ATV: Airbezenproject wordt uitgebreid

Het Airbezenproject van de Universiteit Antwerpen wordt nu ook verder gezet in verschillende Antwerpse scholen. Vorig jaar werden overal in de stad aardbeiplanten gezet, om zo het fijn stof in de lucht te meten. Nu zijn de scholen aan de beurt. De leerlingen krijgen ook plantjes mee naar huis.

Bekijk het filmpje op de website van ATV.

Maart 2015: Interview De Morgen over fermentatie

Vergeet de moleculaire, pure of biologische keuken. Hippe koks kiezen tegenwoordig voor 'rot' eten. Via fermentatie laten ze voedsel gecontroleerd bederven, om zo tot nieuwe smaken te komen. "Het klinkt misschien wat vreemd, maar we eten allemaal al jaren gefermenteerd voedsel."

Lees het volledige interview op de website van De Morgen

Januari 2015: Prof. Samson in GVA met nieuw projectvoorstel 

Als het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie groen licht geeft, trekken wetenschappers uit verschillende vakdomeinen Antwerpen in. Zij maken deel uit van het project ‘Stedelijke weerbaarheid tegen fijn stof’. Toxicologen, bio-ingenieurs en scheikundigen nemen fijn stof onder de loep. Sociologen kijken naar de bevolking en de samenstelling, terwijl architecten onderzoeken of een andere stadsplanning de vervuiling kan verminderen. Het gaat om een onderzoeksproject van vier jaar.

Lees meer op de website van GVA

2014

December 2014: Prof. Lebeer in dS-magazine over gefermenteerde groenten

Op een dag vulde ik een bokaal met geraspte kool en een snuf zout en zette ik hem weg op de schouw. De kool ging fermenteren, een week later had ik zuurkool. Sindsdien wil ik alles fermenteren wat zich enigszins in een glazen pot laat steken. Omdat niets in de keuken tegelijk zo simpel en zo spannend is, zo lekker en zo gezond...

Lees meer op de website van De Standaard

December 2014: EOS Publieksprijs voor dr. Jelle Hofman

De lezers van Eos konden op de EOS-website hun favoriet kiezen uit de vijf finalisten. Jelle Hofman (Universiteit Antwerpen) kwam met ruime voorsprong als winnaar uit de bus. Jelle schakelde ruim duizend Antwerpenaren en evenveel aardbeiplantjes in om fijn stof te meten.

http://eoswetenschap.eu/artikel/sara-vicca-wint-eos-pipet-2014

Oktober 2014: Prof. Sarah Lebeer in Reyers laat

Kobe Desramaults van het tweesterrenrestaurant In de wulf wil dat we meer bacteriën eten. Zo experimenteert hij bijvoorbeeld met de fermentatie van rode bieten. Maar wanneer wordt een biet echt rot en is hij slecht voor de gezondheid? Microbiologe Sarah Lebeer zoekt naar wetenschappelijke antwoorden.

Hier te bekijken vanaf 12'40".

September 2014: Prof. Sarah Lebeer in het UAntwerpen-magazine over fermenteren

Prof. Sarah Lebeer staat met een dubbelinterview met Kobe Desramaults in het UAntwerpen-magazine.

Sarah Lebeer in het UAntwerpen magazine


Februari 2014: Artikel van masterthesis in EOS

De masterthesis over bacteriën in het luchtruim van Antwerpen en omstreken heeft interesse gewekt bij de redactie van EOS. Biomonitoring van de lucht met micro-organismen is een interessant gegeven naar de toekomst toe.


2013

December 2013: Ons project AIRbezen in de pers

Ons project AIRbezen verscheen deze maand in De Morgen, Het Laatste Nieuws (zie onder), op de website van EOS en werd vermeld op Radio 2.

Voor meer info, zie onze website of facebook pagina.

Oktober 2013: Stadslab 2050 Antwerpen

Het labo voor milieu- en stedelijke ecologie werkt actief mee in het Stadslab project van de stad Antwerpen. Bekijk hier de reportage van de Antwerpse regionale televisie (ATV).

September 2013: European Commission News Alert: Trees could be used to monitor air pollution simply and cheaply

Artikel van Ali Reza Khavaninzadeh verscheen in het News Alert van Science for Environment Policy van de Europese Commissie.

February 2013: Opiniestuk van Prof.Dr. Sarah Lebeer in "De Standaard"

Op 13 Februari 2013 verscheen er een opiniestuk, getiteld "Te veel hygiëne schaadt de gezondheid" van Sarah Lebeer in "De Standaard" (De Standaard, 13/02/2013). Lees het hier (pdf_397kB).

2012

September 2012: Biomonitoring campagne Antwerp

In september 2012 werd door het Laboratorium voor Milieu- en Stedelijke Ecologie (EUREC-A) een biomonitoring campagne uitgevoerd in het stadspark te Antwerpen. De regionale televisie (ATV) kwam een kijkje nemen...

2010

Oktober 2010: Reportage over Baobab als voedselbron

In Oktober 2010, gaf Prof.Dr. Roeland Samson van het Laboratorium voor Milieu- en Stedelijke Ecologie (EUREC-A) een interview op de regionale televisie (ATV) over het gebruik van subtropische soorten (zoals Baobab) als voedselbron.

vanaf 04:20...