ENdEMIC nieuws

Open acces boek: The Science of Citizen Science

Roeland Samson is één van de editeurs van een nieuw open acces boek: The Science of Citizen Science. Dit boek is het resultaat van intensieve samenwerking en uitwisseling binnen een Europees netwerk over burgerwetenschap. Binnen dit COST-action project werkten meer dan 100 auteurs van 24 landen mee. Dit Springer boek biedt hoger onderwijsinstellingen de mogelijkheid om na te denken over zowel de inhoudelijke bijdragen aan het onderzoek als de maatschappelijke meerwaarde van burgerwetenschap. Daarnaast biedt het boek praktische ondersteuning bij de uitvoering van projecten en behandelt het ook opkomende onderwerpen zoals Citizen Science en Artificial Intelligence.

  • Je vindt het nieuwe boek hier.
  • Het volledige persbericht lees je hier


Academische prijs Raad Dienstverlening 2019

Roeland Samson en Sarah Lebeer ontvangen van de UAntwerpen de Academische Prijs Raad Dienstverlening 2019 voor hun burgerwetenschapsprojecten 'AIRbezen' en 'Ferme Pekes' , samen met Ivan Janssens (Knappe k(n)oppen) en Filip Meysman (Curieuzeneuzen). In het 'AIRbezen' project helpen burgers bij het inschatten van de lokale luchtkwaliteit door het verzorgen en bemonsteren van een aardbeiplantje. Het startte in 2014 in Antwerpen en legde de kiem voor vele vervolgprojecten in Vlaanderen (bv. AIRbezen Oost-Vlaanderen 2017 en AIRbezen@School 2018) en in het buitenland (bv. Vigilantes del Cierzo in Spanje). In het project 'Ferme pekes' werden burgers uitgenodigd om thuis wortelsap te fermenteren, om een idee te krijgen van de bacteriële samenstelling van gefermenteerd wortelsap.

 

Sander Wuyts laureaat voor EOS-pipet

April 2019

Sander Wuyts ontdekte dat gefermenteerd wortelsap een grote variatie aan melkzuurbacteriën bevat, en dat die gezonde bacteriën het immuunsysteem aansterken. Voor zijn onderzoek schakelde Wuyts veertien vrijwilligers in, die vanuit hun eigen keuken wortelsap lieten fermenteren. Wuyts gebruikte hun input als databron.

Bacteriën in gefermenteerd voedsel, zoals yoghurt of kaas, zouden goed zijn voor de gezondheid. Binnen het beperkte aantal studies dat daar al naar is uitgevoerd, vormt Wuyts’ onderzoek een belangrijke toevoeging.

Hoe ontdek je probiotica in gefermenteerd voedsel?

Sander Wuyts aan het woord voor EOS

Archief

December 2013: Dubbeldoctoraat PhD Mariya Petrova

Donderdag, 5 december 2013, behaalde Mariya Petrova het eerste dubbeldoctoraat in de bio-ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen met Sarah Lebeer (UAntwerpen), Jos Vanderleyden en Jan Balzarini (KU Leuven) als promotoren. Ze verdedigde met succes haar proefschrift getiteld 'Moleculaire en functionele studies van lectinen in Lactobacillus rhamnosus'. Daarnaast zijn we vereerd dat Gregor Reid, een van 's werelds bekendste deskundigen op probiotica micro-organismen, een van de juryleden was. Hij gaf een zeer inspirerende lezing over “Reprogramming humans - can microbiome and probiotic research achieve it?” ter gelegenheid van de promotie van Mariya.

December 2013: "Editors' choice" in Environmental Pollution

Een publicatie van onze onderzoeksgroep (Spatial distribution assessment of particulate matter in an urban street canyon using biomagnetic leaf monitoring of tree crown deposited particles) werd in de kijker gezet in de "Editors' choice" sectie van Environmental Pollution en is gedurende een maand gratis te downloaden via deze link.

Oktober 2013: Studenten in finale iGEM, Boston!

Een team van 16 studenten bio-ingenieurswetenschappen van de KU Leuven, waaronder 3 voormalige studenten cel- en genbiotechnologie van de Universiteit Antwerpen (Pieter De Bruyn, Sylvie Weckx and Sander Wuyts), hebben de finale gehaald van de iGEM – ‘international Genetically Engineered Machines’ – wedstrijd georganiseerd door het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Voor meer info, zie de website (English).

Mei 2013: Poster prijs Knowledge for Growth congres, Gent

Op 30 mei 2013 heeft Serena Moretti met "The secret lives of airborne microbes (pdf_2MB)" de poster prijs gewonnen op het Knowledge for Growth congres in Gent.

April 2013: Prof.Dr. Sarah Lebeer in het UA-Magazine

In april 2013 verscheen Sarah Lebeer, de professor van het Laboratorium voor Toegepaste Microbiologie en Immunologie, in het UA-magazine met een artikel over de hoeveelheid vrouwen in het professorenkorps aan onze universiteit. Lees het hier (pdf_827kB).