Keelspray kan coronasymptomen mogelijk verlichten

UAntwerpen zoekt vrijwilligers met net vastgestelde COVID-19-besmetting om microbioomtherapie uit te testen

Persbericht 29 maart 2021

Met een innovatieve keelspray op basis van goede bacteriën hopen wetenschappers van de Universiteit Antwerpen de symptomen van coronapatiënten die thuis uitzieken, te verlichten. De onderzoekers zoeken honderd patiënten met COVID-19die de spray willen uittesten.

Ongeveer 90% van de mensen die een coronabesmetting oploopt, ziekt thuis uit. Maar ook wie niet in het ziekenhuis belandt, kan stevig wat last ervaren na een infectie. “Huisartsen kunnen die mensen momenteel niet veel meer zeggen dan dat ze moeten rusten en dat ze paracetamol kunnen nemen als de koorts en de pijn te erg worden”, vertellen prof. Veronique Verhoeven, huisarts, en prof. Samuel Coenen, klinisch epidemioloog aan UAntwerpen. “Verder is er voor de behandeling in de huisartspraktijk na één jaar coronacrisis nog weinig innovatiefs gevonden.”

Daar kunnen de onderzoekers van de Antwerpse universiteit nu verandering in brengen. Het team van bio-ingenieur prof. Sarah Lebeer ontwikkelde immers een keelspray op basis van goede bacteriën en zocht partners om het effect ervan te onderzoeken. De bio-ingenieurs bouwden daar de voorbije jaren reeds heel wat ervaring rond op, onder meer op het vlak van de bestrijding van huid-, urogenitale en luchtwegaandoeningen.

Antivirale effecten

Lebeer: “We ontwikkelen een microbioomtherapie. Het microbioom is een soort natuurlijke beschermlaag, vooral bestaande uit bacteriën, in ons lichaam. Wanneer het coronavirus via neus of keel ons lichaam binnendringt, moet het ook door die beschermlaag geraken om een besmetting te veroorzaken. Met onze spray willen we het microbioom verstevigen. Op basis van eerder onderzoek in ons ProCure-project en verschillende testen bij onder meer prof. Dominique Schols en collega’s van het Rega Instituut (KU Leuven) konden we enkele beloftevolle bacteriën selecteren. We selecteerden op hun capaciteit tot het verminderen van ontsteking, het verstevigen van de barrière en effecten tegen meerdere virussen.”

Prof. Sarah Lebeer

dr. Ilke De Boeck

UAntwerpen zoekt nu honderd patiënten in de brede Antwerpse regio die COVID-19 thuis uitzieken en de spray gratis willen uittesten. “Het is heel belangrijk dat de deelnemers zich meteen na een bevestigde recente besmetting bij ons melden”, legt onderzoeksleidster Ilke De Boeck uit. “Onze medewerkers brengen dan onmiddellijk een pakketje tot bij de patiënt. In die doos zit naast de spray ook materiaal om thuis bij zichzelf een keelwisser en een vingerprikbloedstaal af te nemen.”

Ziekenhuisopnames verminderen

Met de ‘levende’ therapie hopen de Antwerpse onderzoekers het eigen immuunsysteem te versterken. Lebeer: “Dat gebeurt op meerdere manieren: de therapie werkt bijvoorbeeld ontstekingsremmend en zou de aanhechting van virussen kunnen blokkeren. Mensen die besmet geraken, zouden zo minder symptomen kunnen ontwikkelen, wat dan weer het aantal ziekenhuisopnames zou kunnen verminderen. We willen ook nagaan of de spray een ‘barrière’ kan vormen, zodat de huisgenoten minder kans hebben om besmet te geraken.”

Het project kreeg de naam MiCel mee, wat staat voor ‘Microbioomtherapie in COVID-19 eerstelijnszorg’. Het onderzoek verloopt in nauwe samenwerking met het Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Antwerpen, en ook wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de KU Leuven zijn erbij betrokken.

Deelnemers kunnen zich melden via NKOmicrobioom@uantwerpen.be.