In het najaar 2014 is een grootschalig onderzoeksproject in Lier uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit Antwerpen. Drie maanden lang werd het rioolwater van de stad geanalyseerd op de aanwezigheid van drugs. In combinatie met enquêtes die de bewoners hebben ingevuld zal dat leiden tot een nauwkeuriger beeld van het drugsgebruik in Lier.

Van 1 september tot 30 november 2014 werden er dagelijks monsters van het rioolwater genomen in de Lierse waterzuiveringsinstallatie. Door die stalen te analyseren kunnen wetenschappers achterhalen hoeveel van elke drugssoort er in het water zit, maar zo weten ze nog niet of die drugs ook daadwerkelijk gebruikt werden in het onderzochte gebied. Een opgejaagde dealer die een grote hoeveelheid drugs in het toilet gooit, beïnvloedt uiteraard die resultaten. Daarom werd de analyse van het rioolwater gecombineerd met vragenlijsten voor de Lierenaars. Zo konden de wetenschappers controleren of veranderingen in drugsgebruik ook meteen in het rioolwater te zien zijn.

Het onderzoek is uitgevoerd door de vakgroep Toxicologie en de onderzoeksgroep Medische Sociologie en Gezondheidsbeleid van UAntwerpen. Inmiddels zijn alle vragenlijsten verzameld en is het onderzoek afgesloten. U kunt dus niet meer deelnemen. De onderzoekers hebben reeds contact opgenomen met de winnaars van de (geld)prijzen die werden verloot onder de deelnemers die minstens zes weken deelnamen. Als u vóór 20 december 2014 geen bericht hebt gehad van de Universiteit Antwerpen aangaande het Riolier jij mee-onderzoek, heeft u helaas niet gewonnen. In verband met het bewaren van de privacy van de prijswinnaars kunnen we hun namen niet op deze website publiceren. Hiervoor vragen wij uw begrip. Wel willen de onderzoekers alle deelnemers van harte bedanken dat ze hebben meegedaan. Alleen dankzij uw inzet hebben we het onderzoek tot een goed einde kunnen brengen!