Lezing 23 mei 2019

LÉON FUX, EEN MODERNISTISCH ARCHITECT IN ANTWERPEN ONTHULD

Prof. dr. Lara Schrijver (UAntwerpen) en Dr. Caterina Verdickt (UAntwerpen, Vlaams Architectuurinstituut)

 • Donderdag 23 mei 2019 om 20.00 uur
  UAntwerpen, Stadscampus, lokaal R.231, Rodestraat 14, 2000 Antwerpen.
  Lezing in het Nederlands.
  Gratis toegang.
  De lezing zal gevolgd worden door een receptie.
  Inschrijven, klik hier.

Deze lezing biedt een overzicht van een recent ontdekt archief dat cruciaal is voor de onderbelichte (en tot op zekere hoogte verborgen) geschiedenis van Joodse modernistische architecten in Antwerpen. Hoewel enkele figuren opgenomen zijn in de canon van de moderne architectuur, zijn ook vele interessante oeuvres nog niet bestudeerd. Zo toont het werk van Léon Fux zowel modernistische trekken, alsook een wisselwerking met niet-seculiere Joodse bouwopdrachten zoals de synagoge en de Joodse school. Het werk van Fux vertoont daarmee een grote verscheidenheid aan culturele onderstromen, die juist de inherente spanningen en paradoxen van het modernisme van het midden van de 20ste eeuw blootleggen. Als zodanig erkent dit werk de vooruitstrevende krachten van het modernisme terwijl het ook probeert bepaalde elementen van de menselijke cultuur en traditie, in dit geval die van het jodendom, te recupereren.

Lara Schrijver is Hoogleraar Architectuur aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Voordien doceerde ze aan de TU Delft en de Rotterdams Academie van Bouwkunst. Ze was eerder redacteur van het tijdschrift Footprint en OASE. Haar werk is gepubliceerd in onder andere de Journal of Architecture, Architecture Theory Review, en Harvard Design Magazine. Haar boek Radical Games verscheen in 2009. In 2016 was ze co-redacteur van het boek Autonomous Architecture in Flanders en sinds 2016 is ze co-redacteur van het jaarboek Architectuur in Nederland.

Caterina Verdickt is sinds 2008 verbonden aan de faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen waar ze haar doctoraat afrondde, en sinds 2013 ‘Geschiedenis van het interieur’ doceert. In het kader van haar PhD The Realm of Silence. Consequences of the Belgian artistic migration towards Great Britain during the Great War on post war Belgian interior design geeft ze regelmatig lezingen in voornamelijk Groot-Brittannië, oa. University of Cardiff, the University of Aberystwyth and the University of Stirling in Schotland. In 2014 werd ze uitgenodigd als keynote speaker op het International Arts Festival - War in Gregynog. Haar onderzoek werd gepubliceerd in The British Art Journal, MOMOWO: women designers, craftswomen, architects and engineers between 1918 and 1945 (2018) en 14/18 - rupture or continuity: Belgian art around World War I (2018). Vanaf maart 2018 is ze coördinator van het Architectuurarchief van het Vlaams Architectuurinstituut.

Contact

Postadres: IJS
Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13, L.400
2000 Antwerpen
Belgiƫ