MIOS medewerkers hebben onder meer samengewerkt met het team van Mediawijs (het Vlaams Kenniscentrum Mediawijsheid) aan thematische websites en gidsen over cyberpesten en sexting.  

Cyberpesten

Mediawijs

Informatie over het fenomeen cyberpesten, de vergelijking met traditioneel pesten, advies en aanpak voor jongeren en ouders vindt u in het online dossier over cyberpesten op Mediawijs.

Neen Tegen Cyberpesten

Daarnaast vindt u ook tips en advies om als ouder, leerkracht of jongere om te gaan met cyberpesten op de website Neen Tegen Cyberpesten.

Medianest.be: website voor ouders over mediaopvoeding

Verhalen van ouders over cyberpesten, waarbij hun kind betrokken was als slachtoffer, dader of getuige. Dit wordt gevolgd door advies van experten. 

Mediawegwijzer

In deze gids vindt u onderzoek en advies voor ouders, leraren en jongeren.

Observatorium van de Rechten op het Internet (FOD Economie)

Voor het Observatorium werd door leden van MIOS en CRIDS (UNamur) een advies geformuleerd, specifieke tips en ook een boek over cyberpesten.  

Sexting

Informatie en advies wordt gegeven voor jongeren, ouders en leerkrachten op de website sexting.be (beschikbaar in het Nederlands en Frans).

Daarnaast vindt u ook informatie in de volgende online dossiers van Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum Mediawijsheid:

 

 

Mediawijsheidsgids: Mediawijs Online

De mediawijsheidsgids Mediawijs Online werd voor het Vlaams Kenniscentrum Mediawijsheid geredigeerd en verspreid in 1200 Vlaamse middelbare scholen.

In deze gids worden verschillende thema's behandeld, waarbij zowel inzichten uit onderzoek als concreet advies wordt gecombineerd over: vriendschappen online, cyberliefde, sexting, grooming, cyberpesten, online reputatie, ...

Meer informatie over het boek en recensies vindt u op mediawijsonline.be

Ook kunt u handige fiches raadplegen die opgesteld zijn op basis van het boek Mediawijs Online.