Envies de Loire. International design competition of the Metropolitan region Tours Val de Loire

Het cureren van de ontwerpwedstrijd was onderdeel van het regionale programma Envies the Loire, geïnitieerd door het stedenbouwkundig agentschap van de stad Tours. De wedstrijd werd gelanceerd met het doel om ontwikkelingsscenario's en voorstellen te ontwerpen die de Loire terug in het hart van het stedelijk leven plaatst.

Dit onderzoek ontwikkelde inzichten, die de mogelijkheden onthulden van een synthese tussen de wensen van de lokale bewoners met de criteria van UNESCO om de Val de Loire op de Werelderfgoedlijst te zetten. Het onderzoek vond manieren om dit gebied opnieuw toe te eigenen, vond nieuwe toepassingen voor het gebruik ervan, creëerde kwalitatieve openbare ruimte die rekening houdt met hedendaagse uitdagingen (klimaatverandering, duurzame mobiliteit, digitale transitie, toerisme, veerkracht). Deze wedstrijd heeft een unieke dialoog op gang gebracht en heeft een nieuwe samenwerking tussen een breed scala aan belanghebbenden weten te ontgrendelen. Vóór de wedstrijd hadden conflicten en gebrek aan communicatie tussen deze belanghebbenden de oever van de Loire in een ontoegankelijke en ondergewaardeerde staat achtergelaten. De competitie was een eerste stap om in co-productie om een nieuwe visie te ontwikkelen voor dit unieke stukje stedelijk landschap.

De resultaten van de stedenbouwwedstrijd werden gecommuniceerd aan een breed publiek. Naast de co-creatie met de grote verscheidenheid aan stakeholders, werden de inwoners van de regio bereikt via pers, tentoonstellingen en een online platform om hun input en speciale 'envies' te verzamelen.

Onderzoeker(s)Maarten Van Acker
Opdrachtgever(s): Agence d'Urbanisme de l'Agglomération de Tours
Periode: 2017
Partner(s): The Metropolitan Area of Tours Val de Loire, the UNESCO committee, l'Unité Départementale de l'Architecture et du Patrimoine, Direction Départementale des Territoires,  la Ville de Tours